Zašto baš nikada ne treba da ubijete pauka u kući

Iako ih možda nije lijepo vidjeti, kućni pauci nisu opasni i zapravo su od velike pomoći, kaže entomolog Mat Bertone.

Bertone kaže da se kućni paukovi uglavnom drže svojih uglova i nikada nisu ‘agresivni’ prema ljudima.

Slično kao i njihovi rođaci na otvorenom koji jedu štetočine, kućni paucitiho ubijaju insekte koji žele našu hranu. Ako ništa drugo, može se reći kako su zbog toga naši zaštitinici.

Svi pauci svijeta godišnje pojedu između 400 i 800 tona insekata i malih životinja. Do tog zaključka je došao tim njemačkih, švedskih i švajcarskih naučnika. U svom istraživanju objavljenom nedavno u stručnom časopisu ‘The Science of Nature’, zaključili su da maleni pauci u svojoj mesožderskoj utrci iza sebe ostavljaju čak i kitove koji godišnje pojedu ‘tek’ između 400 i 500 tona planktona, račića, riba i mekušaca.

Čarolija njihove mreže

Pomoću predljivih žlijezda pauci mogu stvoriti čak do osam vrsta svile: osnovne i pomoćne niti mreže, niti za učvršćivanje ivica, posebno gustu svilu za gnijezda i dr. Po završetku izrade mreže, pauk odgrize krajeve tri početne pričvršćene središnje niti, sjedne u središte mreže ili pored mreže s jednom nožicom na njoj i čeka prvu žrtvu, piše Nova Akropola.

Prosječna debljina niti svile je 0,15 mm, a najmanja zabilježena svega 0,002 mm. Paukova nit je tako tanka da je ljudsko oko ne može vidjeti s udaljenosti veće od deset centimetara – primjećujemo je jedino zahvaljujući odsjaju svjetlosti i česticama prašine koje se na njoj nakupe.

Svila paukove mreže sastoji se od polimera fibroina koga odlikuje mala težina, a velika elastičnost i čvrstoća.

Pauci nisu opasni za vas i zapravo više vole da izbjegavaju ljude; mi smo za njih puno opasniji nego obrnuto. Ugrizi pauka izuzetno su rijetki.

Iako postoji nekoliko medicinski važnih vrsta poput pauka udovica i samotnjaka, čak su i njihovi ugrizi rijetki i rijetko uzrokuju ozbiljne probleme. Ako i dalje patite od arahnofobije, uzmite u obzir da uobičajeni kućni pauci poput dugonog pauka, zapravo jedu crne udovice, prenosi “Nova.rs”.

 

 

Ostavite komentar: