Zanimljivi način: Danska koristi igrice kako bi podstakla vakcinisanje protiv korone

Danski istraživači koriste virtualnu stvarnost kako bi podstakli vakcinisanje protiv covida-19, i to putem igre manevriranja kroz gomilu zaraženih virusom na gradskom trgu.

U eksperimentu Univerziteta u Kopenhagenu, učesnici su nosili VR naočale i igrali igricu u kojoj su ušli u ulogu starije osoba koja hoda trgom i izbjegava prolaznike odjevene u crveno koji su zaraženi covidom-19. Vakcinisani likovi u igrici odjeveni su u plavo.

“Bilo je zabavno, definitivno. Osjećaj je kao da ste tamo”, rekao je Adam, učenik koji se “zarazio” u igrici koju je igrao u kopenhaškom parku.

Adam je kazao kako je odlučio da će se vakcinisati protiv covida-19 i prije igrice.

“Iz sličnih studija znamo da nakon što su prošli kroz iskustvo virtualne stvarnosti, kod učesnika se primjećuje porast namjere da se vakcinišu. Već smo to primijetili s kovidom”, rekao je Robert Bom, profesor psihologije sa Univerziteta u Kopenhagenu pozivajući se na raniju online studiju.

Ta ideja se može iskoristiti u ljekarskim ordinacijama, sugerisao je. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da se vakcinisanjem spriječi 4-5 miliona smrtnih slučajeva svake godine.

U februaru i martu više od četvrtine odraslih u Evropskoj uniji reklo je da bi odbilo vakcinisanje protiv covida-19, pokazalo je ispitivanje koje je provela evropska agencija Eurofound.

Ostavite komentar: