Zabilježen trenutak udara: Grom pogodio Kip slobode u Njujorku FOTO

05.04.2024. | 22:48

Kip slobode, prepoznatljiv simbol Njujorka, nedavno je dospio na naslovne strane mnogih svietskih portala, jer ga je pogodio grom.

Njujork se ovih dana susreće sa obilnim kišama, vietrovima i munjama. Velike štete su nanijete gradu, te se čelnici i žitelji metropole susreću sa poplavama, oštećenim automobilima i zgradama. Takođe, grom je pogodio i najveći simbol Njujorka – kip Slobode, pren9ieli su mediji.

Momenat, kad je munja udarila u kip, zabilježio je fotograf Den Martland. Na slikama koje je objavio na Instagramu, čini se da munja direktno pogađa baklju Lejdi Liberti, kako kip mnogi zovu ovaj ogromni spomenik. Fotograf je uspio da uhvati “događaj” iz različitih perspektiva, kao što se vidi na karuselu fotografija.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dan Martland (@dantvusa)

Objekat nije oštećen, potvrđeno je RIA Novostima u odjeljenju za gradske parkove:

“Grom udara u statuu mnogo puta godišnje. Veoma je dobro uzemljen, te mu munja ne šteti”, saopštilo je odeljenje.

Simbol sticanja slobode

Kip slobode predstavlja personifikaciju slobode, rimsku boginju Libertas s uzdignutom rukom u kojoj drži baklju, dok joj je ispod druge ruke ploča sa zakonima. Na kojoj je napisan datum potpisivanja Američke deklaracije o nezavisnosti, 4. jul 1776. Ispod njenih nogu je prekinut lanac koji upućuje na nezavisnost Sjedinjenih Američkih Država.

Oznake: Grom, Kip Slobode, Munja