Za divan dan 10.000 čestitiki! Najstariji američki veteran Drugog svjetskog rata proslavio 111. rođendan

U prethodnih pet godina domaćin proslave je bio muzej, ali ovogodišnja proslava je bila prilagođena uslovima pandemije korona virusa. U muzeju su očekivali da će dobiti 500 do hiljadu rođendanskih čestitki za Brooksa, ali je taj broj bio mnogo veći – 10.000.

“Čast je da blizu naše institucije živi najstariji američki veteran iz Drugog svjetskog rata. Zato nam je bilo važno da i ove godine nastavimo slaviti njegov rođendan”, rekla je Amber Mitchell, čelnica odjeljenja za javnosti Nacionalnog muzeja.

Prema podacima muzeja, Brooks je služio u 91. afričko-američkom inžinjerskom bataljonu koji je bio stacioniran u Novoj Gvineji, a zatim i u Filipinima. Brooks je rođen 1909. i tokom rata je postao vojnik prve klase.

U intervjuu iz 2014, koji je pripremio muzej, ispričao je svoj susret sa smrću. Prisjetio se trenutka u kargo avionu kojem je prevozeći bodljikavu žicu otkazao motor. Zbog toga je morao avion osloboditi tereta kako bi se izbjegla nesreća. Brooks ima petoro djece, pet pastoraka, 12 unuka i 23 praunuka.

Ostavite komentar: