Vrane – inteligentne ptice

Napadi vrana na ljude učestali su u ljetne doba godine. Iako se ove ptice mogu vidjeti tokom sva četiri godišnja doba u gradskim parkovima, u dvorištima stambenih zgrada, kao i na šetalištima pored rijeka, njihovo prisustvo ne izaziva veću pažnju sve do proljeća, kada zbog njihovog agresivnog ponašanja građani počinju da strepe da će biti meta neopravdanog nasrtaja.

Zbog brojnih mitova i legendi u kojima su vrane prikazane kao ptice zloslutnice – mnogi smatraju da je negativno predstavljanje ovih ptica u filmovima potpuno opravdano. Međutim, ornitolozi poručuju da to i nije baš tako. Naime, njihovo pomalo nasilničko ponašanje tokom maja i u prvoj polovini juna predstavlja prirodni zaštitnički instikt koji se javlja radi potrebe da zaštite svoje ptiće.

Važe za jedne od najinteligentnijih ptica zbog čega ih neurobiolozi nerijetko nazivaju “pernatim primatima”.

Pretežno napadaju kada su njihova gnijezda u žbunju i niskim krošnjama drveća. Štitiće teritoriju sve dok njihovi nevješti mladunci ne budu spremni da poletje. Svoja loša iskustva prenose na potomke, te je rijetko vidjeti pripitomljenu vranu.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Tibingenu pokazala je da mogu da zapamte prostor i prepoznaju ljude. Naučnici su različitim testovima pokazali da vrane imaju svijest o sebi i drugima, a prilikom rješavanja zadataka donosile su strateške odluke koje su do tada bile pripisivane samo nekim sisarima.

Nedavno je otkriveno i da su svjesne da drugi mogu imati mentalno stanje različito od njihovog, pa su nepovjerljive prema ostalim pticama, a često se i distanciraju od sebičnih pojedinaca.

Izlaze na kraj sa preprekama, a jedna od najpoznatijih situacija jeste razbijanje oraha. U stanju su da ostave orah ispod točka automobila na semaforu, a nakon toga uredno sačekaju crveno svjetlo kako bi bezbjedno pokupile jestive dijelove. Ukoliko u blizini nema automobila, vrane će razbiti orah bacivši ga sa ogromne visine. A u slučaju da pronađu suvi hljeb, bez problema će ga omekšati u obližnjoj bari.

Zahvaljujući visokom nivou inteligencije uspješno prave i čuvaju alat za pronalaženje hrane. Poput djece – vole da se igraju, pa nije nemoguće vidjeti ih kako se sankaju na krovu.

 

Izvor:(RTS)

 

 

 

Ostavite komentar: