Vještim rukama do jedinstvene makete Hrama Svetog Save VIDEO

Pančevački pekar Miloje Marjanović napravio je od tijesta pola metra visoku i 23 kilograma tešku maketu Hrama Svetog Save.

Malo umjetničko djelo trebalo je da krasi božićnu česnicu hrama, ali je ove godine zbog epidemije nisu mijesili za građane.

Za pravljenje makete od tijesta velelepnog hrama Svetog Save, Pančevcu Miloju Marjanoviću je bilo potrebno pet dana i pomoć jednog mlađeg kolege.

Umijesio je, kako kaže samo brašno, vodu i malo soli, ali je od toga napravio umjetničko djelo, sa bezbroj detalja i – vrijedno divljenja.

„Sklapa se i lijepi sa bombonskim sirupom. Poslije se to, kad se stegne, prelijepi novim tijestom i onda se ukrašava. Tamnija boja je od kakaoa, a prehrambene boje plavu i zelenu sam miješao da bih dobio tu tirkiznu, kao što su prave kupole hrama”, objasnio je za RTS pekar Miloje.

Miloje je 40 godina radio u pančevačkoj Pekari i sada se sprema za penziju. I prethodnih godina je učestvovao na takmičenjima i pravio skulpture od tijesta, a za slavski kolač, vodenicu i manastir Gračanicu osvajao je i nagrade.

Međutim, najviše cijeni upravo svetosavski hram u Beogradu, koji je posljednji napravio.

„To je vjerovatno jedan hram, koji je u Evropi najveći i nešto najljepše što može da bude. Normalno je da svako teži da napravi ovako nešto da svako vidi”, dodao je Miloje.

Najveći izazov je bio napraviti strukturu koja će da stoji i nije lako osušiti tijesto tačno kooliko je potrebno za to.

Miloje bi želio da uradi još skulptura, koje će odražavati našu tradiciju, a najviše mu se dopadaju srpski manastiri.

 

 Ostavite komentar: