Vjerovali ili ne: U Italiji uhapšena banda pljačkaša 70-godišnjaka!

25.02.2024. | 20:18

U Italiji ovih dana uhapšena je grupa -banda od šest naoružanih pljačkaša predvođena 70 -godišnjacima nakon što je izvršila nekoliko oružanih provala u poštama u Rimu.

70-godišnji Italo De Vit, zvani “Nemac“, Sandro Baruco (68) i 77-godišnji Ranijero Pula više liče na bezopasne deke nego na okorjele kriminalce, ali izgled može da vara. Italijanski tužioci tvrde da su oni bili vođe nemilosrdne bande naoružanih razbojnika specijalizovanih za rimske pošte.!

Banda je imala vrlo jasnu strukturu, sa tri starija gospodina na vrhu i još tri stručnjaka, jedan za kopiranje ključeva (66) za otključavanje raznih brava i dvojicom “zidara” koji su obrađivali „rupu“ preko kojih je banda ulazila u pošte. Svi članovi su imali krivične dosijee, ali su lideri imali posebno impresivne dosijee koji sežu sve do 1970-ih. Očigledno, neki ljudi se nikada ne mijenjaju

Italijanske vlasti počele su da istražuju aktivnosti bande nakon pljačke pošte u maju prošle godine kada su tri osobe koje su nosile maske, kape i naočare za sunce kako ne bi bili prepoznati, držale osoblje na nišanu i uspjele da pobjegnu sa 195.000 evra . Od tada, istražitelji su saznali da su planirali još najmanje dvije pljačke, koje su na kraju zbog različitih faktora otkazane.

Grupa je 30. avgusta 2023. trebalo da opljačka u poštu, ali su prekinuli oružanu pljačku nakon što su primjetili da su obezbjeđenje u bankomat ubacilo samo malu sumu novca, zbog čega potencijalne nagrade nisu vrijedne rizika. Zatim, 6. septembra, nisu imali sreće, jer oklopni kamion na koji su ciljali nikada nije stigao u rimsku poštu koju su planirali da opljačkaju

Prema pisanju italijanskog lista La Repubblica, još jednu oružanu pljačku prekinuli su stariji građani jer je jedan od njih – 66-godišnji lopov koji je pravio ključeve za obijanje brava, imao problema sa inkontinencijom i morao je na operaciju prostate.

Iskusna banda je konačno uhvaćena 6. novembra kada su pokušali da opljačkaju poštu na Via Calpurnio Pisone, nesvesni činjenice da su bili pod policijskim nadzorom. Kao i obično, “zidari” su napravili rupu u zidu i prikrili je šperpločom. Tako su trojica članova bande ušla u poštu, ali kako su se spremali da pobjegnu sa 152.000 evra sačekala ih je policija i uhapsila

Tokom istrage, tužioci su saznali da su trojica starijih lidera – De Vitt, Pula i Baruzzo – retko razgovarali telefonom, s pravom sumnjajući da policija može da sluša. Umjesto toga, često su se sastajali u nepoznatom baru da iznesu svoje planove za sljedeću operaciju.

Sva trojica su bili stari poznanici policije. De Vitovo prvo hapšenje bilo je 1971. godine, nakon čega su uslijedile desetine dobro dokumentovanih zločina, dok su njegova dva saradnika imala svoje impresivne kriminalne dosije, prenose “Zanimljivosti dana”.