VIDEO: U Sibiru pronađeno zamrznuto štene staro 18.000 godina

Naučnici su u Sibiru pronašli tako nevjerovatno očuvani primjerak drevnog šteneta da biste pomislili, kada ga pogledate, kako ono samo spava. Teško biste povjerovali da se radi o zamrznutom primjerku psića starog tek dva mjeseca koji je umro prije 18.000 godina.

Štene, pronađeno u permafrostu u Jakutsku u istočnom Sibiru, toliko je savršeno očuvano da mu brkovi, trepavice, nos i veći dio krzna izgledaju kao da je preminuo tek nedavno. Za sada nije poznat uzrok smrti, ali se po položaju tijela može zaključiti da nije puno patio ili bio uznemiren.

Naučnici su otkrili njegov pol, no nisu toliko sigurni o kakvoj se vrsti canisa radi. Mogao bi biti vuk, ali bi mogao biti i prvi poznati pas, piše Science Alert.

Štene su nazvali Dogor

“Obično je lako utvrditi radi li se o psu ili vuku. No sada to nije slučaj. Uz svu gomilu podataka, još uvijek ne znamo o kojoj se tačno vrsti radi. Ko zna, možda se radi o zajedničkom, vučjem i psećem pretku”, rekao je genetičar David Stanton iz švedskog Centra za paleogenetiku.

Naučnici su štene nazvali Dogor, što je jakutska riječ za “prijatelja”. Fosil ostaje u Rusiji, ali su naučnici odnijeli njegovo rebro u Švedsku kako bi obavili daljnja genetska ispitivanja. Ako se otkrije gdje se tačno Dogor nalazi na psećem evolucijskom stablu, mogli bismo više saznati o razdoblju kada su se psi i vukovi odvojili od zajedničkog pretka te kada i kako su psi pripitomljeni.

Naime, smatra se da su se ove dvije vrste razišle prije 15.000 do 40.000 godina. S obzirom na to da su naučnici u Njemačkoj pronašli fosil psa koji je star 15.000 godina, znamo da je tada bilo pasa, no još uvijek nemamo potvrde za razdoblje od prije 40.000 godina.

Ne znamo kada smo ih tačno pripitomili

Što se tiče pripitomljavanja, još nije tačno poznato kada i kako se ono odvilo. Prema studiji iz 2017., pse smo pripitomili negdje prije 20.000 do 40.000 godina.

S druge strane, istraživanje iz 2016. godine sugeriše da smo se s njima sprijateljili prije 14.000 godina.

“Izgleda da smo pripitomili pse koji su pripadali sada izumrlom rodu vukova. Zato je toliko teško utvrditi gdje i kada smo ih pripitomili”, rekao je Stanton.

“Ako želite pronaći odgovor na to pitanje, moramo proučiti drevne fosile jer populacije iz koje smo pripitomili pse više nema. Ovakvi primjerci poput Dogora mogli bi nam pomoći da riješimo taj problem”, dodao je.

 

Izvor.(Index.hr)

 Ostavite komentar: