VIDEO – U Japanu put svira muziku brzinom kojom vozite!

Tim iz Instituta za industrijska istraživanja u Hokaidu iz Japana izgradio je “melodijski put”, koji automobile koriste kao “trzalicu za gitaru” za puštanje muzike dok se vozite putem melodije . Odnosno put svira muziku kojom vi brzinom vozite i kako….

Inače prvi put koji svira napravila su 1994. godine u Danskoj dva umjetnika.

Nacionalni industrijski istraživački centar na japanskom ostrvu Hokaido unaprijedio je dizajn i kreirao tzv. “Put melodije”.U centralnom i sjevernom Japanu postoje tri muzička traka – od kojih jedan svira melodiju japanske pop pjesme.

Obavještenje o predstojećem muzičkom intervalu koji traje oko 30 sekundi, naglašava se obojenim muzičkim notama naslikanim na putu.(slika gore) Simfonija i tonovi su različiti u zavisnosti od brzine, a cilj je doprijeti do svijesti vozača da poštuju brzinu.

Koncept funkcioniše upotrebom tkz “zareza” koji se sijeku u vrlo specifičnim intervalima po površini puta. Patentni dokumenti dizajna opisuju kao jednu vrstu “zareza” formirane na putu puta tako da puštaju željenu melodiju.

U zavisnosti od toga koliko su udaljeni ti “zarezi” automobil koji se kreće po njima proizveće niz visokih ili niskih nota-tonova omogućavajući da da stvore tačnu melodiju.

Zapravo, ako vozač želi da čuje pravu melodiju, mora da vozi kako je propisano, 50 kilometara na čas. Ukoliko povećava brzinu, muzika postaje skoro nepodnošljiva, jer se, u pravom smislu riječi, deformiše i gubi se prava arija.

Muzika je takođe namijenjena upozoravanju umornih vozača, sprečavajući ih da zaspu za volanom i smanjuje broj saobraćajnih nesreća na putevima, prenosi portal Zanimljivosti dana.

Zemlja “izlazećeg sunca” je na isti način “oživjela” 33 dionice, ali je dala inspiraciju i drugima, pa takve trase postoje i u Kaliforniji i u Novom Meksiku ,SAD. Da čujemo kakvu muziku proizvode putevi u nekim zemljama.

Čini se da su ovoim”Putem Melodije” turisti već impresionirani konceptom, deleći svoje video zapise na društvenim medijima.

 Ostavite komentar: