VIDEO – Srpski „Stounhendž“ sakriven u cerskoj šumi

Ostaci praistorijske arhitekture dobro su sakriveni u cerskoj šumi. Od centra Desića, lokalitet je udaljen dva kilometra, a do njega se preko seoskih potoka i improvizovanih staza, može stići samo pješke.

Arheolozi kažu da slično nalazište, ne postoji u Srbiji. Veliki bedem kružnog oblika i šanac, najbolje se mogu vidjeti na snimku iz vazduha.

„Ovaj dvouhi pehar, kako ga mi u arheologiji zovemo, zajedno sa peharima na visokoj cilindričnoj nozi, nedvosmisleno nam potvrđuje da se radi o ranom eneolitu, dakle o ranom bakarnom dobu, ono što još uvijek ne znamo, ne znamo karakter ovog objekta, čemu je on služio“, rekao je arheolog Momir Cerović.

Da bi otkrili što više arhitektonskih detalja, ove jeseni, na površini od 50 kvadratnih metara, otvorene su dvije arheološke sonde.

„Mi u selu želimo da znamo šta se ovdje nalazilo, iskopali smo preko 100 kubika zemlje do sada“, napominje Mileta Belić iz sela Desić.

U cerskoj šumi za tri istraživačke sezone, pronađeno je više od 300 kilograma keramičkih dijelova.

„Preovladavaju posude većih dimenzija, jednu od takvih posuda, pitos je u pitanju, našli smo , naravno fragmentovan u jednoj zoni od dva metra kvadratna, naišli smo na ugljenisano zrnevlje“, zaključuje arheolog Momir Cerović.

U okviru projekta „Srpski Stounhendž“ do sada su organizovana dva stručna skupa i otvoreno pet izložbi.

Oblik praistorijskog utvrđenja u Pocerini, najsličniji je rondeli sa palisadom u Srpringfildu, lokalitetu otkrivenom na jugoistoku Engleske

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: