VIDEO – Ruski podzemni dvorac: Ovdje radi više od 50.000 ljudi

21.01.2019. | 01:13

Moskovskim metroom svakog radnog dana preveze se oko devet miliona putnika, a u tom podzemnom gradu radi više od 50.000 ljudi. On se stalno širi i grana, a svaka njegova stanica ima svoje tajne i legende.

Metro nije samo najpopularniji vid gradskog prevoza u ruskoj prestonici, nego je i jedan od najlepših moskovskih muzeja. Izgrađen je tridesetih godina prošlog vijeka po naređenju sovjetskog lidera Josifa Staljina, a sve stanice prvog kruga — koljca, kako Rusi kažu, podsjećaju na salone plemićkih dvoraca.

U izgradnji su učestvovale najveće sovjetske arhitekte, zahvaljujući kojima su i nastala prava remek-djela, koja danas spadaju u spomenike arhitekture pod zaštitom države.

Od 223 čak 44 stanice imaju status kulturnog naslijeđa. Dužina moskovske podzemne željeznice iznosi 381 kilometar, što je rastojanje kao od Beograda do Budimpešte.

Novinarka Sputnika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Moskva“ svake nedjelje vas vodi na vama poznata, ali i skrivena mjesta Moskve.

Zavirite sa nama u svaki kutak ruske prestonice, upoznajte njene ljepote i njenu tradiciju, osjetite duh grada i dušu Moskovljana.

 

Izvor:(Sputnik)