VIDEO – Riba u jednom zalogaju progutala cijelog morskog psa

Prošlog su mjeseca ronioci, koji su istraživali okeanske dubine u potrazi za potonulim brodom iz Drugog svjetskog rata, blizu obala Južne Karoline, snimili inače rijetko uhvaćen prizor – ribu koštunjaču kako jednim zalogajom proždire skoro cijelog morskog psa.

Istraživački tim Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) snimio je poveću grupu kostelja, vrste morskog psa, kako se srčano gosti na mrtvoj sabljarki. Na videosnimci vidi se najmanje 11 morskih pasa kako proždiru nedavno uginulu sabljarku dugačku oko 2,5 metara.

Ali onda je na scenu stupilo još veće iznenađenje. Pojavila se ogromna riba koštunjača i zgrabila jednog morskog psa za glavu. Skoro ga je cijelog progutala, iz usta joj je virio samo njegov rep.

“Jednom u životu”

Uglavnom, ovakav prizor okeanske gozbe i nemilosrdne borbe za opstanak vidi se vrlo rijetko, naučnici NOAA-a rekli su kako je ovo događaj kojem se prisustvuje “jednom u životu”.

Objasnili su kako je neuobičajeno da se morski psi na takvoj dubini nalaze u grupi. Morski biolog Piter Auster, sa univerziteta Konektikat, smatra kako su morski psi sa snimke vjerovatno proputovali dugi put kako bi se hranili ovom sabljarkom.

“Kada se pojavi ovakva prilika, kao što je mrtva sabljarka od oko 115 kilograma, sposobnost otkrivanja i lociranja hrane ključna je za razvoj i preživljavanje”, kazao je Auster, prenosi Index.hr.

Ostavite komentar: