VIDEO – Prvi put u istoriji bubreg za transplataciju dostavljen dronom

Prvi put u istoriji dronom je hirurzima u američkoj bolnici dostavljen organ za transplantaciju, prenio je u petak BBC.

Postoji ogromni potencijal za dostavu medicinskih potrepština dronovima, a u Africi dronovima su već dostavljena vakcina.

Za prijevoz organa potreban je posebno dizajnirani dron koji ujedno može održavati organ za transplantaciju u upotrebljivom stanju.

Primateljica bubrega bila je 44-godišnjakinja iz Baltimora koja je na organ čekala osam godina. “Sve skupa je zadivljujuće. Prije nekoliko godina ovo nije bilo nešto na što biste računali”, kazala je pacijentica.

Prema mreži za donacije organa u SAD-u u 2018. evidentirano je 114.000 ljudi na listama čekanja. U 1,5 posto slučajeva organi nikad nisu došli do odredišta a gotovo četiri posto kasnilo je dva ili više sati.

“Dostavljanje organa od donora do primatelja svijeta je dužnost s mnogo elemenata. Ključno je da pronađemo načine da to radimo bolje”, kaže Džozef Scalea, profesor hirurgije s medicinskog fakulteta univerziteta Maryland i jedan od hirurga koji je izveo transplantaciju.

“Kao rezultat izrazite saradnje hirurga, inženjera i Savezne uprave za letove, stručnjaka za osiguravanje organa, pilota, medicinskih sestara i pacijentice uspjeli smo obaviti pionirski poduhvat u transplantaciji”.

Dron je prešao put od gotovo pet kilometara i za to je bilo potrebno mnogo nove tehnologije uključujući prilagođeni dron koji može uz organ prevoziti i kamere i druge sisteme za osiguravanje organa u letu i komunikaciju preko gusto naseljenog područja.

Dron je bio opremljen i padobranom u slučaju zakazivanja letjelice.

“Pritisak je bio ogroman jer smo znali da neka osoba čeka organ ali istovremeno se radilo o posebnoj privilegiji učestvovati u toj presudnoj misiji”, rekao je inženjer Metju Scassero sa Sveučlišta Maryland, prenosi ZIMO.

 

Ostavite komentar: