VIDEO – Počela kineska bajka na ledu i snijegu

Harbinu, gradu na severu Kine poznatom po ljutim zimama, počeo je Međunarodni festival leda i snijega. Više od 300 muškaraca i žena, samo u kupaćim kostimima, prkose ledenoj vodi na takmičenju u plivanju, kao dijelu festivala koji je među najvećim u sjevernoj hemisferi.

Temperature u ovom gradu, koji se nalazi u kineskoj provinciji Hejlongđijang, mogu da se spuste na čak 35 Celzijusovih stepeni ispod nule.

Strastveni plivač Ju Hongtao (50) mesecima je trenirao u ledenoj vodi rijeke Songhua kako bi se takmičio na zimskom turniru u plivanju na Festivalu leda, koji se svake godine održava u Harbinu, prenosi Rojters.

„Morate početi s plivanjem od jeseni kako bi vaše telo moglo da prevaziđe nagli uticaj hladnoće na kardio-vaskularni sistem. Kada zaronite u vodu, osjetite ogromnu hladnoću“, kaže Ju, stanovnik Harbina.

Otkako je prvi put održan početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, Festival leda svake godine privlači milione posjetilaca iz cijelog svijeta.

Među najvećim atrakcijama su vožnje sankama na rijeci Songhua, grupna vjenčanja i ogromne skulpture od leda i snijega koje oblikuju hiljade umjetnika i radnika.

Posjetioci imaju prilike da se dive minijaturnim ledenim replikama Koloseuma i Milanske katedrale, posebno u dugim večerima kada skulpture obasjaju nježna svjetla u boji.

Festival privlači i mnogobrojne domaće turiste, koji ga opisuju kao „zimski Diznilend“, a predstavlja najveći svetski festival leda.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: