VIDEO – Lovci na beogradskim ulicama love krdo divljih svinja

09.06.2019. | 22:00

Beogradski lovci četvrti dan love krdo divljih svinja po gradskim ulicama, gdje su došle nakon što su preplivale Dunav, jer im je poplavljeno stanište na Velikom ratnom ostrvu.

Na svakih sto metara na potezu od Ušća do hotela “Jugoslavija” raspoređen je po jedan lovac.

Divlje svinje viđene su na raznim lokacijama, najčešće na Novom Beogradu, Zemunu, kao i u paliluskim naseljima. Desetak ih je primijećeno među drvećem kod Palate “Srbija”, a nedaleko odatle još nekoliko njih. Jedno mladunče od petnaestak kilograma uhvaćeno je kod hotela “Jugoslavija”.

Lovci ih jure ulicama i usput zaustavljaju vozila u strahu da neko ne udari životinju. Ako u tom slučaju automobil bude oštećen, lovci moraju da nadoknade štetu, jer se nezgoda sa divljom životinjom dogodila u rejonu koji oni pokrivaju.

Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede upozorila je građane da izbjegavaju šetnje od Ušća do Zemunskog keja zbog potencijalne opasnosti od divljih svinja, ali i da bi se izbjeglo uznemiravanje životinja “jer to može izazvati nekontrolosane reakcije i njihovo nepredvidivo kretanje”.

Niko ne zna koliko je divljih svinja preplivalo Dunav. Na Novom Beogradu u četvrtak ih je primijećeno tridesetak.

Lovci nemaju prava da pucaju na životinje, samo treba da lociraju bjegunce. Odrasle jedinke uspavljuju strelicama iz puške, a mladunce, kako kažu, jednostavno hvataju rukama. Osim lovaca, na terenu je i ekipa “Veterine Beograd”.

Cilj je da cijelo krdo bude uhvaćeno i negdje smješteno dok se ne steknu uslovi da se vrate u prirodno okruženje.

Lovci apeluju da građani, kada primijete divlju svinju, jave “Veterini Beograd” da bi lakše mogli da ih nađu i uklone, prenosi ATV portal.

Kako izgleda potjera za divljim svinjama, ali i koliko su sposobne brzo da trče, najbolje se vidi na snimku objavljenom na “Jutjubu”. Građani su uočili mladunče divlje svinje kako se kreće u parku Ušće, a na tragu su mu bili i lovci i radnici “Veterine”. A onda je krenula prava potjera.