VIDEO – Ćupovi mrtvih: Još jedna svjetska misterija koja zbunjuje naučnike

Misteriozne strukture su otkrivene u Laosu, a u njima su pronađeni leševi stari više od dvije hiljade godina.

Na prvi pogled, ove kamene strukture izgledaju poput velikih saksija za cveće, iz kojih možda vode tuneli do tajnih podzemnih bunkera. Ipak, čini se kako su ovi zapravo veliki ćupovi, nedavno otkriveni u Laosu, imali jednu puno zlokobniju namjenu — u njima su skladišteni leševi, prenosi Sputnik.

I to je sve što se o njima zna.

Ali to nisu bili obični ćupovi. Teški su više od 10 tona i smješteni su na grobnom zemljištu. Ručno su napravljeni, otprilike prije dvije i po hiljade godina, ali naučnici ne mogu da ustanove kako je bilo moguće napraviti ih u tolikoj veličini.

Nalaze se u udaljenim dijelovima Laosa, a na lokaciji Polje ćupova u provinciji Sijangkuang pored pomenutih struktura nalaze se i kosturi misteriozne grupe ljudi, koji su ih najvjerovatnije koristili u ritualima sahranjivanja mrtvih, piše „Popular mehaniks“.

Postavlja se pitanje ko je izgradio takozvane ćupove mrtvih, a po pronalascima australijskih arhitekata i arhitekata iz Laosa, pretpostavlja se da su izrađeni na većem području. Polje ćupova obuhvata 400 struktura, a na ostalim lokacijama se nalazi 60 ili manje ćupova.

Istraživački posao na ovim lokacijama veoma je misteriozan, ali prije svega opasan zbog velikog broja, po procjenama, 80 miliona neeksplodiranih bombi koje su na područje Laosa bačene tokom Vijetnamskog rata.

Naučnici će upotrijebiti sve moguće podatke i informacije da bi kreirali digitalnu verziju lokacije i ćupova, kako bi međunarodna naučna zajednica mogla da učestvuje i doprinese istraživanju ove misterije. 

Ostavite komentar: