VIDEO – Biolozi u prašumi snimili rijetko viđenu scenu

Biolozi sa Univerziteta u Mičigenu u amazonskoj prašumi snimili su veliku tarantulu kako ubija mišijeg oposuma i vuče ga sa sobom.

Iako su mnogi na društvenim mrežama priznali da im je snimak bio pomalo uznemiravajući, riječ je o prvom videozapisu takve vrste, koji se smatra prvim dokazom da tarantula zapravo lovi te štakoraše.

– Uvijek viđamo lude stvari tamo – rekao je evolucionarni biolog Danijel Raboski (Daniel Rabosky) u intervjuu koji godinama vodi ekspedicije u Amazonu, kako bi posmatrao i dokumentovao biološku raznolikost u dubokoj džungli. Na nedavnom putovanju u peruanski Amazon, njegova ekipa snimala je interakcije predator – lovina, a snimili su i scenu iznad.

Tokom ekspedicije ekipa je snimila 15 rijetko posmatranih predatorskih događaja u džungli, uključujući velike pauke koji jedu guštere i žabe. Raboski kaže su tarantule “ozbiljni predatori”, a ova koju su snimili, kaže, da je veličine tanjira.

Na svojim godišnjim putovanjima u Amazonu, Raboski je snimio i veće horore od onih koje je snimio kamerom. Opisao je tako kako je naišao na dio divljine prepun mrava – koji su proždirali pauke.

– Gledali smo kako pauci umiru u trenu od vojske mrava. Mravi bi se samo počeli penjati po njihovim nogama – hiljade i hiljade njih jednostavno bi rastavili pauka pred vašim očima – objasnio je biolog, koji dodaje kako je cilj misija u džunglu razumjeti zašto su ta tropska područja toliko biološki raznolika.

– To je pitanje za milion dolara – kaže Raboski. “Tako malo znamo o ekologiji tih sistema. Jednostavno smo nevjerovatne neznalice o svim tim velikim pitanjima.

Izvor:(Avaz.ba)

 Ostavite komentar: