“Veoma neobičan blagoslov”: Svijet priča o bejbi bumu rijetkih gorila

Uganda je objavila kako je zabilježila bejbi bum gorila u nacionalnom parku koji je pod zaštitom UNESCO-a i jedna od najvećih turističkih atrakcija u toj afričkoj državi.

Petero beba gorila rođeno je u samo šest sedmica u nacionalnom parku Bvindi, objavila je UVA, ugandska agencija zadužena za zaštitu prirode.

Park se nalazi na jugozapadu Ugande, uz granicu s Demokratskom Republikom Kongo.

Posljednja gorila rođena je ovaj vikend, čime je broj novorođenih ove godine narastao na sedam. Prošle godine je rođeno samo troje. Sve bebe rođene su u istoj skupini imena Rušegira.

“Ovo je veoma neobično, to je veliki blagoslov, kazao je Bašir Hangi”, portparol agencije UVA.

Dodao je kako je velik broj rođenih gorila pokazatelj da konzervatorske mjere uspijevaju, usprkos čestim slučajeva krivolovstva i drugih prijetnji divljini, piše radiosarajevo.

Turizam je jedan od najvećih izvora zarade za Ugandu. Posjetitelji stižu u tu afričku državu kako bi u savanama gledali slonove, lavove, žirafe, nosoroge i druge velike životinje. Bvindi se proteže na 320 kilometara kvadratnih i dom je za velik broj životinja i gustu tropsku šumu.

Turisti u park stižu kako bi posmatrali oko 400 planinskih gorila, što je otprilike polovina ukupne svjetske populacije, prenosi Hina.

Ostavite komentar: