Uprkos praznicima mogli bi ostati trijezni: Britancima “u nedoba” prijeti nestašica alkohola

Udruženje za trgovinu vinom i alkoholom poslalo pismo ministru transporta zbog problema u vezi s manjkom vozača.

Predstojeći božićni i novogodišnji praznici mogli bi da većinu žitelja Velike Britanije ostave u treznom stanju, pošto radnjama zbog poremećaja u snabdijevanju prijeti nestašica alkohola.

Naime, poremećaj u snabdijevanju posljedica je manjka vozača šlepera kojima se roba prevozi iz luka u prodavnice širom Ostrva, prenosi CNN. Udruženje za trgovinu vinom i alkoholom (WTSA) zbog toga je poslalo hitno pismo Grantu Šapsu, ministru za transport u vladi premijera Borisa Džonsona. U pismu koje je potpisalo 48 članova udruženja zahtjeva se da nadležni što prije preduzmu korake kako bi se uoči nastupajućih praznika umanjio problem nedostatka vozača.

“Već se suočavamo s velikim kašnjenjima u rokovima isporuke vina i drugih alkoholnih pića. To povećava troškove i kupcima u Velikoj Britaniji smanjuje izbor”, rekao je Majls Bil, izvršni direktor WSTA.

On je poručio vladi da na godinu dana produži izdavanje privremenih viza za vozače iz inostranstva. Većina radnika iz zemalja EU napustila je Veliku Britaniju zbog promjene u imigracionoj politici nakon bregzita.

To se najviše osetilo na farmama, u procesu proizvodnje hrane i transportu. Procjenjuje se da Velikoj Britaniji treba 100.000 vozača da bi se namirila potražnja. Na drugoj strani, 56 odsto muškaraca i 64 odsto žena u zemlji tvrdi da nedjeljno popije 14 alkoholnih pića, piše Kurir.

Ostavite komentar: