Uklanjanje stepenica ka nebu na Havajima će koštati više od milion dolara VIDEO

Stepenice Haiku – čuvena i već decenijama zabranjena turistička atrakcija na vrhu planinskog grebena na Havajima uskoro bi mogle biti demontirane prema planu koji je odobrio gradonačelnik Honolulua, i tako okončati višedecenijsku borbu oko ove staze na Oahuu.

Stepenište koje populano nazivaju i „Stepenice ka nebu“, uspinje se na više od 850 metara nadmorske visine preko grebena planina Koolau. Putovanje nebu pod oblake preko 3.922 stepnika popularno je među ljubiteljima avantura i turistima, iako je zvanično zatvoreno za javnost još od 1987. godine.

Po riječima gradonačelnika Honolulua, Rika Blangiardija, „neumjesno“ je imati popularnu turističku destinaciju koja prolazi kroz privatno vlasništvo, prenosi Haf post navode Honolulu civil bita.

„Razumijemo interes određenih zajedica da se stepenice sačuvaju, ali ne možemo da zanemarimo probleme kao što su narušavanje privatnog poseda, mogućnosti povređivanja i ukupna javna bezbjednost“, naglašava gradonačelnik.
Gradsko veće Honolulua jednoglasno je prošle nedjelje usvojilo rješenje o uklanjanju stepenica. Gradonačelnik se slažio sa gradskim vijećem i namjerava da nastavi sa skupim procesom uklanjanja. Lokalni zvaničnici su već izdvojili oko milion dolara za ovaj posao.

Grad je potrošio oko milion dolara sredstava poreskih obveznika za preuređenje stepenica i stotine hiljada dolara taksi za bezbjednost, kako prenosi Honolulu civil bit. Stepenicama sada upravlja Odjeljenje za parkove i rekreaciju u Honoluluu.

Zagovornici očuvanja stepenica rekli su da su ih ove vijesti obeshrabrile. Vernon Ansdel, predsjednik udruženja građana „Prijatelji Haiku stepenica“, navodi da oni neće odustati od borbe da se stepenice sačuvaju.

Američka mornarica je izgradila ove stepenice 1942. godine kako bi postavili radio stanicu za prenos signala do brodova koji su plovili širom Pacifika.

Kada je pedesetih godina prošlog vijeka mornarička baza ugašena, američka obalska straža je tu lokaciju koristila za stanicu navigacionog sistema Omega. Sredinom pedesetih, drvene stepenice su zamijenjene metalnim, a popularnost među turistima su stekle sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Obalska straža zatvorila je pristup stepenicama 1987. godine zbog sve češćih vandalskih ispada i velike količine smeća koja je ostajala za posjetiocima, ali čak ni prijetnje novčanim kaznama od 1.000 dolara nisu spriječile preduzimljive planinare da se upuste u ovaj poduhvat.

Grad Honolulu je 2003. godine iz budžeta izdvojio 875.000 dolara da se poprave stepenice i ponovo otvore za posjetioce, ali pošto do njih nije bilo javno dostupnog prilaza, vlasnici imanja su se žalili zbog velike količine smeća i upada na njihova imanja, tako da do ponovnog otvaranja nikada nije došlo. Samo tokom deset dana marta procesuirane su 93 osobe koje su pokušale da prijeđu ovu stazu.

 

 

Ostavite komentar: