Ugrijao se i odspavao na ćilimu: Rabin zaklon od mećave pronašao u džamiji

Izraelski rabin Israel Elbom zadesio se u Istanbulu tokom obilnih snježnih padavina ove sedmice, ali mu je u pomoć pritekla lokalna žandarmerija nakon čega je spas pronašao u jednoj od džamiji.

Rabin Elbom doputovao je u Istanbul kako bi obavio posao kontrolora za košer certifikaciju hrane, koja se smatra halal certifikatom kod Jevreja. Košer znači hrana pogodna za ljudsku prehranu u skladu sa jevrejskim zakonima. Košer hrana mora biti ovjerena, odnosno mora imati certifikat, prenosi Anadolija.

Ostao “zaglavljen” na putu

Nakon što je obavio svoj posao, Elbom se zaputio prema aerodromu ali je ostao “zaglavljen” na putu zbog obilnih snježnih padavina.

Morao je čekati u vozilu od 15 do 2 sata iza ponoći, a potom je uz pomoć žandarmerije odveden u obližnju policijsku stanicu, nakon čega se smjestio u džamiju u blizini aerodroma Istanbul kako bi tamo čekao da se poboljša vrijeme da može putovati avionom nazad u domovinu.

“Izuo sam cipele jer se radilo o džamiji. Tepisi su bili baš topli i zagrijao sam se. Otišao sam u ćošak džamije, ljudi su me gledali. Naravno da sam izgledao malo drugačije. Niko nije ništa govorio, samo su se pomalo smješkali. Baš je bilo lijepo. Bilo je oko 5 ili 6 sati. Bio sam jako umoran i promrznuo. Malo sam odspavao na ćilimu u džamiji. Otišao sam kasnije da operem ruke kako bih obavio jutarnju molitvu. Kada sam ponovo ušao u džamiju tamo sam zatekao ljude koji su klanjali. I ja sam obavio molitvu rame uz rame sa muslimanima. Uostalom, molimo se istom Bogu. Bili su to divni momenti”, kazao je rabin.

Istakao je da mu je veoma važno ono što je doživio u džamiji u Istanbulu, te dodao kako je njegova nesvakidašnja priča završila i u izraelskim medijima, naglašavajući kako bi isto iskustvo bilo teško ponoviti u nekoj džamiji u Izraelu.

Nakon što se vrijeme poboljšalo te otvoreni putevi u Istanbulu, Elbom se smjestio u hotel, a uskoro se avionom vraća u Izrael.

Ostavite komentar: