U susret Danu zaljubljenih: Nekada su tog dana žene udarane leševima VIDEO

Znamo da su stari Rimljani imali čudne običaje, no Luperkalije koje su slavili između 13. i 15. februara bile su posebno “čudne”.

Naime, stari običaj bio je da se tada čisti grad od zlih duhova. Samim time, prizivala bi se plodnost, ali i zdravlje. Običaj je nalagao da glava kuće žrtvuje kozu i psa, a onda njihovim leševima udara ženu kako bi ona postala što plodnija.

“Bili su pijani, bili su goli. Mlade žene je zapravo trebalo da se nude muškarcima da ih udaraju. Vjerovale su da će ih to učiniti plodnijima”, rekao je Noel Lenski, istoričar sa Univerziteta Kolorado u Boulderu.

Naime, prema starom vjerovanju, ova je svetkovina nastala od još ranije svetkovine koja se zvala Februa, a samo njeno ime dolazi od latinskog naziva za mjesec februar.

Ako idemo još dalje u etimologiju, sam naziv za februar dolazi od Feba, odnosno Apolona. Sam bog Apolon nosio je naziv Feb. Poznata je stara latinska izreka koja kaže: “Poslije oblaka, feb”.

Bog koji se slavio na Luperkalijama bio je Luperk, a sveštenici koji su vodili cijelu svetkovinu zvali su se “vučja braća”.

Luperkal je bila i pećina gdje je, prema predaji, vučica podojila Romula i Rema, prenosi b92.

Postojao je i običaj prema kojem bi organizovali i svojevrsnu lutriju u kojoj su mladi muškarci izvlačili imena žena.

Potom bi se spojili i ostali zajedno tokom festivala, a možda i kasnije.

Ostavite komentar: