U Beču do kraja 2019. prva ulica sa regulacijom temperature vazduha

Do kraja godine će u Beču biti okončan projekat prve ulice s mogućnošću regulacije temperature vazduha.

Grad Beč je prepoznao problem stvaranja urbanih toplinskih ostrva te započeo pilot projekat u ulici Zieglergasse koja se nalazi u jednom od najtoplijih bečkih okruga Neubau.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanja zraka te postavljanje česmi za pitku vodu povećaće kvalitet života stanovnika te ulice.

“Prethodno ljeto bilo je jedno od najtoplijih u istoriji. Posljedice klimatskih promjena sve više osjećaju stanovnici ovog okruga, ali i svi ostali stanovnici Beča. Ovim projektom se želimo suprostaviti ekstremnim vrućinama. Prva bečka ulica s mogućnošću regulacije temperature je primjer najbolje prakse za stvaranje prirodnog hlada koji će vrele dane učiniti podnošljivijim”, rekao je načelnik okruga Neubau Markus Reiter.

Ovo je projekat bečke Smart Siti agencije koju od 2013. godine vodi Dominik Weiss, jedan od govornika ovogodišnje konferencije o inovacijama “Sarajevo Innoviation Summit”. Weiss će predstaviti dobre prakse Beča i razmijeniti znanje i iskustva o digitalizaciji i urbanom razvoju gradova.

Strategija pametnog grada je u Beču donesena još 2012. godine i na listi je obavezujućih odredbi, njen cilj je da se što manje troše resursi, ali da se time ne umanjuje kvalitet života. I upravo su pametna rješenja poput ovih građanima Beča obezbijedila najbolji kvalitet života, prenosi Klix.ba.

 Ostavite komentar: