Tinejdžerka Zara Raderford najmlađa žena koja je sama letjela oko svijeta

Devetnaestogodišnja Zara Raderford, belgijsko-britanska pilotkinja, postavila je svjetski rekord kao najmlađa žena koja je samostalno letjela oko svijeta, pošto je poslije 155 dana sletjela na aerodrom Kortrijk-Vevelgem u zapadnoj Belgiji.

Hrabra devetnaestogodišnjakinja Zara Raderford je završila svoje epsko putovanje od 52.000 kilometara preko 41 države i oborila dva Ginisova rekorda.

Ne samo da je oborila rekord Amerikanke Šeste Vajz, koja je imala 30 godina kada je bez ikakve pratnje 2017. godine letjela oko svijeta, već je Raderfodova takođe ponijela i titulu prve žene koja je letjela oko svijeta u ultralakom avionu.

Naravno, njeno putovanje nije prošlo bez velikih izazova. Kada je 18. avgusta 2021. krenula na put u svom avionu „Šark“ izrađenom po narudžbini, vjerovala je da će njena vazdušna ekspedicija trajati oko tri mjeseca.

Međutim, mučili su je brojni problemi, uključujući zadržavanje na Aljasci i u Rusiji zbog „viznih i vremenskih problema“, koji su njen plan poremetili za osam nedjelja.

„Rekla bih da mi je najteži dio ipak bio letenje iznad Sibira – bilo je izuzetno hladno. Bilo je minus 35 stepeni Celzijusa na zemlji“, ispričala je Zara na konferenciji za novinare poslije slijetanja.

„Da je motor stao, bila bih nekoliko sati udaljena od spasilačke službe i ne znam koliko bih dugo mogla da izdržim“, dodala je hrabra pilotkinja.

Takođe, bila je prinuđena da neplanirano sleti u Reding u Kaliforniji zbog slabe vidljivosti i dima koji se širio od šumskih požara u oblasti Sijetla, a kasnije joj je odbijena dozvola da preleti preko Kine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zara Rutherford (@fly.zolo)

Na ovaj podvig se, kako kaže, odvažila zbog sebe i svoje porodice, a posvetila ga je svim mladim ženama koje pokušavaju da uspiju u oblastima u kojima dominiraju muškarci.

„Samo naprijed. Potrebno je mnogo vremena, strpljenja, mnogo rada, ali je nevjerovatno“, rekla je Zara poslije avanture koja joj je donijela toliko uzbuđenja, ali i straha – od smrznute tundre u Sibiru do tajfuna na Filipinima i surove ljepote arapske pustinje.

 

 

Ostavite komentar: