Tajna puške kralja Milana koju je Putin poklonio Vučiću

Poslije više decenija, a možda i cijelog vijeka, puška kralja Milana Obrenovića vraća se u Srbiju, pošto ju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu prilikom susreta sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Sočiju dobio na poklon.

Kako za beogradsku “Politiku” objašnjava publicista i poznavalac oružja Branko Bogdanović, riječ je o pušci M-1870, jednometki sistema „pibodi“, proizvodu oružara Tomasa Sederla iz Beča, a prema patentu otkupljenom od „Providens tul kompani“ iz SAD.

Puška je poklonjena maloljetnom knezu Milanu Obrenoviću, najvjerovatnije 1869. godine, u vrijeme kada je u njegovo ime vladalo trojno namjesništvo koje su činili Milivoje Petrović Blaznavac, Jovan Ristić i Jovan Gavrilović.

„Povod je bilo potpisivanje ugovora za opremanje srpske vojske baš tim tipom puške. Primjerak za vladara je napravljen i ukrašen u lovačkoj varijanti“, objašnjava Bogdanović.

Ta puška je čuvana u kolekciji oružja dinastije Obrenović, a trag joj se gubi poslije Majskog prevrata 1903. godine, kada je završena vladarska epoha te porodice.

Nema pouzdanih podataka gdje je bila svih ovih decenija, očigledno se nalazila u posjedu privatnih kolekcionara sve donedavno, dok je na jednoj aukciji nisu kupili ljudi bliski predsjedniku Rusije, koji je odlučio da je vrati državi čiji je nekadašnji vladar bio njen prvi vlasnik, prenosi Sputnik.

 Ostavite komentar: