Taj natpis ste vidjeli bezbroj puta, ali… Znate li vi šta tačno znači WC?

01.12.2023. | 16:12

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali šta WC zapravo znači, uprkos tome što su ta slova vidjeli bezbroj puta.

Velike su šanse da ste, ako ste ikad morali da koristite WC dok ste bili napolju na javnom mjestu, vidjeli ta dva slova na vratima, ali možda niste previše razmišljali o tome šta ona zapravo znače.

Brojni korisnici društvenih mreža sada su ostali pozitivno zapanjeni nakon što su saznali njihovo pravo značenje, a koje nudi fascinantan mali uvid u istoriju toaleta i sanitarnih čvorova.

U odgovoru na upit o tome šta pojam WC zapravo znači, jedan ljubitelj istorije objasnio je da ta slova zapravo označavaju „water closet“, što je bio pristojan izraz za korišćenje toaleta u danima javnih kupatila.

Doslovni prevod bio bi „vodeni ormarić“ jer u vrijeme kada je ta skraćenica nastala nije bilo pristojno pričati o tjelesnim funkcijama pa je ovo smišljeno kao kompromisno rješenje koje nikog neće uvrijediti, a na srpskom se prevodi kao nužnik.

“U 19. vijeku reč „toalet“ ili „nužnik“ nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezane s korišćenjem toaleta. Kako bi se to izbjeglo, izmišljen je pojam „vodeni ormarić“ za opisivanje tada novog toaleta na ispiranje, posebno na javnim mjestima. Skraćenica WC smatrala se dovoljno dalekom i pristojnijom od svoje funkcije da bi se mogla izgovoriti, iako i dalje s malo nelagode i povučenosti”, objasnili su na društvenim mrežama.

“Ne mogu da vjerujem da sam živela sa WC znakom i nisam imala pojma zašto se tako zove”, komentarisli su na društvenim mrežama.

“Drago mi je što je neko pitao jer se ja to pitam godinama, ali nikad nisam guglao”, priznaju.

Prema vodoinstalaterskoj internet stranici Plumbworld, fraza „water closet“ prvi put je korišćena u Engleskoj 70-ih godina 19. vijeka. Izvorno poznat kao „ormarić za ispiranje“, ubrzo je postao „vodeni ormarić“ kroz popularnu upotrebu, prije nego što je postao WC. A 19. vijek bio je period velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko pokućstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Tomasa Krapera da zamijeni toalete novijim modelima 1886, prenosi Mirror.

Oznake: Natpis, Značenje