Svinjolika ajkula izvučena iz Mediterana VIDEO

Mornarička patrola italijanskog ostrva Elba izvukla je iz Sredozemnog mora 3. septembra tzv. sviljoliku ajkulu.

Ovaj morski pas pripada vrsti Oxynotus centrina i u vodi liči na bilo koju drugu ajkulu – brzi, sivi predator sa oštrim leđnim perajama. Ali ako se zagledate, uočićete pljosnatu glavu, široko razmaknute oči i tupu ružičastu „njušku“.

„Svinjolikom ribom se naziva i zbog toga što kada izađe iz vode ispušta neku vrstu groktanja“, rekao je nakon nedavnog otkrića Jurij Tiberto iz akvarijuma Elba u Italiji za portal „Toskana medija njuz“.

Prema italijanskom portalu, pomorski oficiri pronašli su morskog psa mrtvog kako pluta prije nego što su ga dovukli na pristanište, prenosi „Lajv sajens“.

„U moru toskanskog arhipelaga, tako bogatom biodiverzitetom, nije neuobičajeno pronaći ovu ribu, i mogu sa sigurnošću reći da često dobijam izvještaje koji mi govore o svinjolikim ribama koje su završile u ribarskoj mreži“, kaže Tiberto.
On kaže da je pokušao ovu ribu da gaji i u akvarijumu.

„Takođe sam jedno vrijeme pokušavao da je ugostim u jednom od akvarijuma, ali sam ubrzo odustao jer sam morao da vidim da je to vrsta koja se ne prilagođava zatočeništvu“, naveo je on.

Ajkule na Mediteranu nalaze se na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

U Sredozemnom moru ne nedostaje čudnih ajkula. U julu 2019. ribari na Mediteranu su uhvatili „golu“ ajkulu, odnosno morskog psa naizgled rođenog bez kože i zuba. Iznenađujuće, ajkula je doživjela 3 godine prije nego što je uginula u ribarskim mrežama. Naučnici su tada rekli da nisu vidjeli ništa slično.

 

 

Ostavite komentar: