Svaki pravoslavac bi trebalo ovo da zna: Evo šta znači riječ amin i kako je nastala

18.11.2021. | 19:52

“Amin” je riječ koja se izgovara na kraju (ponekad i na početku) svake hrišćanske molitve, ali postoji i u drugim religijama. Osnovno, duhovno značenje ovog termina je “Neka tako bude!” ili “Tako je”.

Amin je dakle simbol pristajanja i potvrde. Ovaj termin porijeklom je iz hebrejskog jezika, nastao je od riječi “āmēn” koja znači “čvrstina” ili “odlučnost”, ali se i u tom jeziku koristio u značenju “Tako je”, “Neka tako bude!”

Zapravo, “amin” je kod starih Jevreja izražavao prije želju, nego izvjesnost. Termin je označavao da nešto što je izgovoreno smatramo istinitim, pa može značiti i “To je zaista tako” ili jednostavno – “Da”.

Prema tumačenju koje se može pronaći u rječniku, ima i onih koji smatraju da je herberjska riječ “āmēn” nastala od početaka A(l), ME(leh) i N(eman), što znači “Bog, kralj dostojan povorenja”.

Termin je upotrebljen i u Svetom pismu, a u Apokalipsi je sinonim za samog Isusa Hrista. Danas, “amin” je postao simbol potpune privrženosti hrišćanskoj vjeri, u istom značenju se izgovara i u sinagogama, a ima ga i u islamu.

U kabali je to magična riječ. U prenesenom značenju, u svakodnevnom govoru, “amin” može značiti i “Gotova stvar!” ili “Svršeno!”, piše Istorijski zabavnik.

Oznake: Molitva, Riječ