Stigli odresci napravljeni u 3D štampaču: “Vegani se žale da previše nalikuje mesu”

17.11.2021. | 08:20

Izraelski start-up Redefine Meat lansirao je odreske u potpunosti napravljene od biljnih sastojaka i izrađene 3D štampačom te su ti veganski odresci prvi put dostupni u Londonu, Amsterdamu, Berlinu i Tel Avivu.

Firma je još 2018. proizvela svoj prvi 3D printani biljni odrezak, a može proizvesti 10 kilograma biljnog mesa na sat. Njihovi goveđi odresci imaju vlaknastu teksturu pravog mesa, a napravljeni su od proteina soje i graška, slanutka, cvekle, kvasca i kokosove masti.

“Neki vegani su mi se žalili da ovo previše nalikuje pravom mesu”, rekao je izvršni direktor i osnivač Redefine Meata Eshchar Ben-Shitrit za The Guardian. “Lično ne jedem meso. Mislim da je pogrešno ubijati životinje i jesti ih”, dodaje.

Alternative mesu na biljnoj bazi nisu ništa novo, a nedavni procvat potražnje fleksitarijanaca, to jest fleksibilnih vegetarijanaca, doveo je do porasta inovacija, od seitana do proizvoda od proteina graška. Ipak, ovo je neosporan tehnološki napredak. Iako je tekstura mljevenog mesa bila dostižna već neko vrijeme, cijeli odrezak koji ima okus i izgled pravog mesa se dugo smatrao neizvedivim.

Dok su biljne alternative koje simuliraju komade mesa dostupne u supermarketima, uglavnom im nedostaje vlaknasta tekstura pravog mesa. Prehrambeni preduzetnicii i znanstvenici koji pokušavaju rekreirati teksturu mesa posmatraju strukturu micelija, mrežu gljivičnih niti i okreću se 3D printanju.

“Tehnologija brzo napreduje u biljnoj mesnoj industriji i sljedećih nekoliko godina moglo bi biti presudno u tome može li biljno meso poremetiti globalnu mesnu industriju”, poručuju iz istraživačke skupine IDTechEx, prenosi Index.

Oznake: Restorani, Vegani