Stara narodna vjerovanja: Evo koje osobe ne treba da vam budu kumovi

Krštenje djeteta je prvi njegov korak na putu ka Bogu, a sam obred je svetao praznik za cijelu porodicu.

Da bi se sakrament odvijao po svim kanonima, posebna pažnja se mora posvetiti izboru kumova za bebu.

Smatra se da su kumovi anđeli u svijetu koji su pozvani da pomognu maloj osobi da započne duhovni život, koji će ga cijelog života štititi od iskušenja. Izbor kumova utiče na budućnost djeteta, uzmite to u obzir.

Tajna krštenja djeteta se obavlja jednom. Ni u kom slučaju djete se ne smije ponovo krstiti, šta god da se desi!  Kakve kumove roditelji izaberu djetetu, takvi će ostati za života.

Koje osobe nam ne mogu nikako biti kumovi

Ne možete uzeti djevojku mlađu od 14 godina za kumu, a dječaka do 15 godina za kuma. Tek poslije ovog uzrasta čovek se može baviti duhovnim obrazovanjem, smatra crkva.

Pored toga, nikako ne bi trebalo uzimati za kumove monaha i monahinju, niti osobe sa mentalnim oboljenjima. Osim toga, ni roditelji djeteta ne mogu biti kumovi, prenosi Novosti Magazin.

Kumovi za vjenčanje

U narodu se vjeruje da je nemoguće uzeti neudatu ženu za kumu djevojci, a neoženjenog muškarca za kuma momku. Još jedno sujeverje je o trudnicama koje ne treba uzimati za kume.

Prema stavu crkve najvažnije je da osoba koju izaberete za kuma vašem djetetu ili za vjenčanje bude dobra osoba, sve ostale stvari su manje važne.

Šta je nesebična ljubav, kako prepoznati granice između dobra i zla, šta je vjera, savjest, strpljenje i milosrđe: o svemu tome duhovni roditelji treba da govore kumčetu. Ovo je njihov glavni poklon.

Ostavite komentar: