Šta se dogodi kada pustimo vodu u toaletu aviona?

30.03.2019. | 11:24

Prvi moderni toalet koji funkcioniše po principu vakuuma patentirao je Džejms Kemper sedamdesetih godina prošlog vijeka, a prvi ga je ugradio Boing 1982.

Prije toga, osoblje i putnici morali su da se olakšavaju u kutije sa velikom količinom plave tečnosti, poznate kao Skajkem, čiji se sadržaj lako izlivao.

Kemperovi uređaji troše vrlo malo tečnosti, a obloženi su klizavim slojem koji sprečava lijepljenje fekalija za njegove zidove. Nakon što obavi nuždu, putnik pritiska dugme, a vakuumski sistem usisava sav sadržaj iz WC šolje i skladišti ga u specijalan rezervoar.

Izuzetak u dizajnu predstavlja jedino toalet za boing 787 drimlajner, čiji toaleti imaju poklopce na automatsko zatvaranje.

Avionski toaleti ne mogu biti ispražnjeni tokom ljeta jer se ventil za taj otpad nalazi u unutrašnjosti aviona i može se isprazniti samo kada je na tlu. Sve što prođe kroz šolju bude smješteno u posebnom skladištu koje isprazni osoblje na zemlji.

Često su prijavljivani slučajevi da iz aviona pada “plavi led”. Američka federalna avijacijska administracija (FAA) navodi da je riječ o plavoj tečnosti iz rezervoara koja uklanja neugodan miris i rastvara čvrsti otpad. Rezervoari ponekad cure, a na velikim visinama tečnost se zamrzava.

“Plavi led iz aviona se topi ili razbija prije pada na zemlju. Ako led ne padne, istopiće se prilikom slijetanja. Tada se obično pretvori u male kapljice”, kazali su iz FAA.

 

Izvor:(B92)