Šta krije naš otisak prsta

Ispod jedinstvenog kružnog rasporeda linija na jagodicama prstiju krije se čitav svijet informacija koje čine nevidljive pojedinosti.

Otisci prstiju građeni su od molekula koji pripovijedaju priču o tome ko smo mi.

Potrebna je samo prava tehnologija da nam to i otkrije. U oblasti forenzike, otisci prstiju su dragocjeni tragovi počinilaca zločina.

Šta se dešava u slučajevima kada se otisci prstiju na određenom mjestu preklapaju ili nisu jasno vidljivi?

Forenzičke laboratorije primjenjuju tehnologiju masene spektrometrije koju, potom, prilagođavaju molekularnoj i slikovnoj analizi otiska prsta.

U takvom procesu koristi se štampanje UV laserom, a zatim se izaziva desorpcija – odlepljivanje molekula iz štampe koji su spremni za maseni spektrometar.

Masena spektrometrija, potom, mjeri težinu molekula koji otkrivaju predmete ili materijal koji je počinilac zločina prethodno koristio, piće koje je pio, supstance koje je unosio u svoj organizam, itd. Sve to doprinosi uspješnijem rješavanju zločina.

U slučaju kada je nemoguće utvrditi koji od dva preklopljena otiska prsta sadrži izdvojene molekule, maseni spektrometar, objedinjujući mase pronađenih molekula, formira nove, oblikujući ih na jednom otisku prsta, a isključujući drugi.

Time se razdvajaju dva uzorka, pri čemu je manje jasan otisak prsta i dalje moguće iskoristiti.

Savremena tehnologija je doprinijela razvoju softvera koji će od nedovoljno definisanog otiska prsta kontinuirano praviti jasnije obrazce, što rezultuje potpunijom slikom otiska prsta, prenosi “RTS“.

Forenzičari dobijeni otisak prosleđuju nadležnima i postavljeni zadatak biva uspješno riješen.

Nauka je i u ovoj oblasti potvrdila značaj novih tehnoloških dostignuća. Neizostavan je doprinos progamiranja i razvoja savremenih softvera, koji će forenzičarima olakšati rješavanje zločina.

Pazite gdje ostavljate otiske svojih prstiju – oni govore mnogo o vama.

POVEZANE VIJESTI:

Gepostet von BL Portal am Dienstag, 13. August 2019

Gepostet von BL Portal am Montag, 11. März 2019

 

 

Ostavite komentar: