Srbin detaljno izračunao: Evo koliko porodici treba za život u Njemačkoj VIDEO

Koliko jedna srpska porodica, koja godinama živi u Njemačkoj, zarađuje i troši da bi preživjela? Kako se tamo snalaze naši ljudi, ako je u pitanju jedna četvoročlana porodica, u kojoj oba roditelja rade?

Na ova pitanja odgovorio je YouTuber Vule, na svom kanalu “Vuletova svaštara”.

On je u svom snimku, pod nazivom, “Plate i mjesečni izdaci četvoročlane porodice u Njemačkoj” napravio detaljan spisak prihoda i rashoda prosječnog domaćinstva.

“Ako muž i žena rade, zarađuju mjesečno 4.500 evra. Uzeo sam neki prosjek, naravno da ima bračnih parova koji zarađuju više. Ako su na većoj poziciji, u nekoj jakoj firmi, kao što je Boš i slično, i onda rade noćne smjene… onda imaju i 5 i po hiljada. Ali, ima i onih koji zarađuju manje, tako da je ovo dobar prosjek”, kaže Vule, i napominje da je ta zarada odnosi za manje kvalifikovane ljude, koji imaju zanat i rade u industriji i kojih je najviše i da nije uračunavao inženjere i, recimo, IT stručnjake.

Dječiji dodatak za dvoje djece je 440 evra, objašnjava Vule, tako da je prihod prosječnog domaćinstva ukupno 4.940 evra.

Što se izdataka tiče, za četvorosoban stan kirija je 1.200 evra, komunalije su najmanje 250 evra mjesečno. Struja se plaća posebno, 150 evra mjesečno.

“Hiljadu evra nam treba mjesečno za hranu, vjerujte da ne može ispod toga. U današnje vrijeme pogotovo, kada su cijene skočile za 50 odsto”, objašnjava Vule.

Zatim za televiziju, Internet i telefon mjesečno se plaća 50 evra, dok je pretplata za mobilni telefon 100 evra. Isto toliko treba odvojiti za osiguranje auta, koji se u Njemačkoj plaća mjesečno 50 evra. Dakle, Vule računa da svaka porodica u Njemačkoj ima dva automobila.

Očigledno, automobil je veoma skup za održavanje u Njemačkoj. Kako Vule objašnjava, za njega treba odvojiti još 500 evra mjesečno, jer je on uzet na kredit. Kada automobil zastari, kupuje se novi i bolji, pa se taj trošak prenosi dalje. I djeci koja su punoljetna treba kupiti vozilo, pa kad se sve sabere, dođe do pomenute sume.

Za udobnu starost, treba se malo pomučiti

Vule je napomenuo da pušači imaju znatan dodatni izdatak, jer kutija cigareta u Njemačkoj košta čak 8 evra, pa mjesečni trošak bude 240 evra, odnosno 480, ukoliko u kući ima dva pušača.

Dakle, tada je domaćinstvo u minusu, ako se ima u vidu Vuletov prosjek troškova i zarade, pa mora da se traži dodatni posao. Dvije plate su knap za solidan život, a ako porodica želi da uštedi, dopunsko zaposlenje je neminovno. Nije lako, ali sve to ima i svojih prednosti, napominje Vule.

“Na kraju, dolazimo do penzije, koja bi trebalo da bude prilično dobra, a postoji mogućnost prodaje stana, kao i novac koji je ulagan u životno osiguranje”, zaključio je Vule.

Za odmor mora da se štedi

U ostale troškove, Vule je uračunao i proslave dječijih rođendana, obaveznu slavu i slične proslave, džeparac za djecu, servis automobila (opet), plus benzin za automobile – to sve ukupno mjesečno bude 350 evra.

Za godišnji odmor treba odvojiti čitavih 6.000 evra godišnje, a mjesečno 500 evra.

“Mora da se štedi svakog mjeseca da bi se to potrošilo za godišnji odmor”, kaže Vule.

Za razna osiguranja, u koje je uključeno i životno, valja odvojiti 235 evra.

Vule je napomenuo da su mu u Srbiji početkom devedesetih ukrali dva automobila, koji su mu vraćeni, zahvaljujući auto osiguranju.

Kada se sve sabere, po Vuletovom računu, ukupni mjesečni troškovi 4.785 evra, što znači da na kraju mjeseca ostaje oko 250 evra, prenosi “Kurir“.

Ostavite komentar: