Spremite se za promjene: Pomjeranje kazaljki na satu i ove godine po starom modelu

02.10.2021. | 17:20

Iako je Evropska komisija (EK) još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomjeranje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vrijeme ni neće.

“U nedjelju, 31. oktobra, pomjerićemo sat”, izjavio je portparol Stefan De Keersmaecker, odgovarajući na pitanje novinara šta se događa s prijedlogom da se ukine pomjeranje sata svake zadnje nedjelje u martu i zadnje nedjelje u oktobru.

Pomjeranje sata trebalo je prestati 2019, nakon što je bivši predsjednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker  2018. to predložio za cijelu Evropsku uniju, s tim da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Prijedlog je 2019. podržao Evropski parlament, no trebaju ga usvojiti države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi prijedlog mogao dobiti njihovu podršku.

“Stvar je sada u rukama država članica”, rekao je De Keersmaecker. Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. odgoditi odluku o ukidanju sezonskog pomjeranja sata do 2021, ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme zavisi od njenog geografskog položaja i stoga je teško očekivati dogovor o prijedlogu EK koji se sada čini ishitren, iako to niko ne želi službeno priznati.

U Evropskoj uniji postoje tri vremenske zone i najveća je srednjeevropska, od Poljske na istoku do Španije na zapadu, prenosi Avaz.

Oznake: Kazaljke, Pomjeranje