Sprečavaju fenomen “obožavateljka kriminalaca”: Zabranjene veze sa doživotnim zatvorenicima

Zatvorenicima koji u danskim zatvorima služe doživotne kazne zatvora biće zabranjeno da ulaze u nove romantične veze kako bi se spriječio fenomen “obožavateljka kriminalaca”.

Kako navodi BBC, vlada Danske je predstavila novi zakon kojim će zatvorenicima koji služe doživotnu kaznu zatvora biti ograničeno kontaktiranje samo sa onima sa kojima su bili bliski prvih 10 godina služenja kazne.

Kako se navodi, ovaj zakon je uslijedio nakon otkrića da se 17-godišnja djevojka zaljubila u ubicu Petera Madsena, osuđenog za brutalno ubistvo mlade novinarke Kim Val na svojoj podmornici, nakon što se ona ukrcala na nju da ga intervjuiše 10. avgusta 2017. godine.

Madsen je kasnije raskomadao njeno tijelo i bacio ga u more, a na doživotnu kaznu zatvora osuđen je 2018. godine.

Kamila Kurstein priznala je da se zaljubila u Madsena poslije razmenjivanja pisma i razgovora telefonom sa njim, koji su trajali dvije godine.

Danski ministar pravde Nik Hekerup naveo je u saopštenju da se ovakvi odnosi “očigledno moraju prekinuti” i dodao da osuđeni kriminalci “ne bi trebali da budu u mogućnosti da koriste zatvore kao centre za sastanke ili medijske platforme za hvalisanje svojim zločinima”.

“Vidjeli smo odvratne primjere posljednjih godina da su zatvorenici koji su počinili gnusne zločine kontaktirali mlade ljude kako bi zadobili njihovu simpatiju i pažnju”, dodao je on.

Očekuje se da će novi zakon stupiti na snagu početkom naredne godine.

Ostavite komentar: