Spektakularni konvoj u Kairu: Mumije faraona premještene u novi muzej FOTO

U Egiptu je održana svečana parada i proslava povodom premještanja 22 mumije iz starog muzeja u centru Kaira do novog zdanja Nacionalnog muzeja Egipatske civilizacije.

Mumije su do novog muzeja, koji se takođe nalazi u glavnom gradu Egipta, transportovane u specijalnim klimatizovanim sarkofazima.

Vozili su ih kamioni ukrašeni obilježjima faraona, i njihovim imenima, a povodom premještanja, ispaljeni su počasni plotuni.

Mumije su putovale oko sedam kilometara iz starog muzeja, otvorenog 1902. godine, do novog odredišta. Događaj je brižljivo planiran.

Među mumijama je 18 faraonskih, četiri pripada ženama koje su bile faraoni, a najpoznatije među njima su mumije Ramzesa Drugog, Hatšepsut, Setija Prvog, Ahmoze Nefertari.

Riječ je o vladarima 17, 18, 19, i 20, dinastije.

Višečasovna ceremonija je uspjela da prikaže ogromno arheološko nasljeđe Egipta.

Predsjednik države Abdel Fatah el Sisi, poručio je povodom otvaranja novog muzeja, da je „ponosan da bude dio ovakve priče o jedinstvenoj civilizaciji koja seže u daleku prošlost”.

Predsjednik je simbolično, od ministra turizma dobio kartu za ulazak u novo zdanje muzeja, kada postavka sa mumijama bude bila otvorena.

U Zlatnoj paradi su učestvovale brojne javne ličnosti, glumci, simfonijski orkestar, glumci, horovi, muzičari, igrači… Program se odvijao na više lokacija uključujući i plato u Gizi.

Mumije će biti dio nove postavke koja će biti otvorena za posjetioce Muzeja od 18. aprila.

 

 

Ostavite komentar: