Smetaju vam buka i mirisi sela? Ostanite u gradu: Usvojen zakon koji štiti seljane od tužbi

09.04.2024. | 15:15

Francuski parlament usvojio je novi zakon po kome će svako ko razmišlja da se preseli na francusko selo, a ne želi da ga budi kukurikanje pijetla, krave koje muču, zvuk traktora ili miris štale, od sada morati da se preseli ili da prihvati da je došao da živi na selu.

Donošenjem tog zakona parlament želeo je da stavi tačku na stotine slučajeva pritužbi koje svake godine podnose nezadovoljne komšije, uglavnom novopridošlice iz gradova koje su došle u potrazi za seoskim mirom i tišinom, prenosi Gardijan.

Prema zakonu, ljudi koji odluče da žive u blizini, pored ili iznad farme, prodavnice, bara ili restorana ne mogu da se žale na buku, mirise ili slične neprijatnosti.

Nikol Le Pej, poslanica u francuskom parlamentu iz redova vladajuće centrističke Partije Preporoda rekla je da to nije “blanko ček” za sve nenormalnosti u komšiluku, već zdravorazumska mjera.

Francuski ministar pravde Erik Dipon-Moreti rekao je ranije da je “nadrealno to što su francuski sudovi preplavljeni sporovima o kravama koje muču noću”.

“Šta treba učiniti, umiriti ih? Ako ne voliš selo, ostani u gradu, a ako ideš na selo, prilagodi se selu onakvom kakvo jeste”, rekao je Dipon-Moreti.

Oznake: Grad, Odluka, Selo, Sud