“SkunkLock” – Smrdljivi katanac koji tjera lopove

Na prvi pogled liči na najobičniji katanac za bicikl, ali to ipak nije.”SkunkLock” je inovativna odbrambena spravica za bicikle – katanac, ali koji će definitivno otjerati lopove od vašeg bicikla ili dvotočkaša!…

Mada je ovaj proizvod je izašao na tržište sad već gotovo prije 3 godine (znači nije izum novijeg datuma) on zaslužuje itekako pažnju jer je zaista neobičan zanimljiv i po svemu sudeći dobar katanac!

Izumitelji “smrdljivog katanaca” za bicikle iz kompanije “SkunkLock, Inc.” Daniel Idzkowski i Iv Pereno (Yves Perrenoud), koji žive u San Francisku, dosjetili su se da naprave ovaj katanac nakon što su njima i njihovim prijateljima bicikli bili ukradeni u više navrata.

Ovaj inovativni proizvod, osim što je napravljen od izdržljivog čelika i ugljenika, u svojoj unutrašnjosti sadrži jedan odbrambeni mehanizam koji ga pretvara u nešto jedinstveno. Jer kada se katanac polomi od strane lopova on počne da ispušta veoma smrdljiv igas!

Gasovi koje ispušta SkunkLock sadrže iritantne supstance koje obično izazivaju mučninu i povraćanje kod svojih žrtava-lopova: 99% od ukupnog broja osoba koje su se našle na distanci od 60 centimetara od katanca osjetilo je mučninu!

Uprkos tome njegovi tvorci tvrde da je bezbjedan za rukovanje, čak i ako padne ili udari o nešto, te tako dnevna upotreba ne remeti njegovu bezbjednost.

Miris koji katanac ispušta kada lopov isiječe oko 30% od njegove strukture sličan je onom koji ispuštaju tvorovi kada ih neko napadne. Odatle dolazi i naziv sprave, budući da “skunk” u predovu s engleskog znači tvor. Cilj je da lopov brže-bolje pobjegne i odustane od toga da nastavi da siječe katanac i da odnese bicikl.

“Namjeravamo da SkunkLock bude neka vrsta upozorenja za lopove koji imaju alat kojim bilo koji katanac za bicikl može da se isiječe za samo jedan minut.”, objašnjavaju tvorci ovog katanca za bicikle koji tjera lopove

SkunkLock,katanac je izašao na tržište još prije gotovto 2 godine i danas može da se nabavi za oko 100-njak dolara (nekih 98 evra) (p.s.više informacija oko cijene potražite na njihovom sajtu) ali zbog nekih pravnih stvari kao i hemiklaije u njemu teže pronalazi put do svojih kupaca….

Kako njegovi tvorci kažu da slanje katanca zavisi od zakonodavstava svake od zemalja, budući da je u nekim državama zabranjeno slanje proizvoda koji sadrže kapsaicin – kao što je slučaj sa nekim verzijama SkunkLock-a pa je otežana isporuka ovih katanaca!

Za one koji ne znaju Kapsaicin je aktivna supstanca iz čili-paprika koja iritira sisavce, a u koncentrisanom obliku proizvodi osjećaj vrućine i nelagodnosti na koži i organima, ali ne nanosi nikakvu trajnu štetu.

Iz tog razloga pravili su različite varijante sa jednom alternativnom formulom koja ne sadrži kapsaicin kao iritirajući element i koja ima za cilj da dovede do toga da katanac bude u skladu sa određenim propisima.

 

Izvor:(Zanimljivosti dana)

 

 

Ostavite komentar: