Skandal potresao poznatu bolnicu: Doktor oplodio na stotine žena, napravio oko 200 djece!

Grupa od 22 ljudi iz Holandije na sudu je izborila pravo da se njihov DNK uporedi sa onim ljekarom klinike za plodnost za kojeg se sumnja da je vlastitom spermom, a ne donorskom, oplodio brojne pacijentkinje što je rezultovalo sa oko 200 djece.

Nakon što su se prije nekoliko godina pojavile sumnje u njegovo ponašanje i rad, Jan Karbat je odbacivao sve optužbe i odbijao da sarađuje sa onima koji su njegovim djelima bili pogođeni. Kad je njegova klinika zatvorena 2009. godine, pronađene su brojne administrativne nepravilnosti, a doktor sa 200 djece preminuo je u aprilu 2017. u svojoj 89 godini.

Njegova smrt dogodila se mjesec dana prije nego što je 22 djece začete u njegovoj klinici pokrenulo sudski postupak, a advokat njegove porodice žestoko se borio protiv bilo kakvog DNK testiranja tvrdeći kako treba poštovati privatnost pokojnika i njegove rodbine.

Međutim, sud je sada odlučio da se DNK testovi mogu obaviti jer postoji dovoljno dokaza koji sugerišu da je Karbat u svom Blijdorp medicinskom centru južno od Roterdama, koristio i vlastitu spermu bez da je to ikome saopštio. Sud je odobrio korišćenje samo Karbatove DNK koja je uzeta sa 27 njegovih ličnih predmeta, uključujući četkicu za zube, koji su nakon njegove smrti ostavljeni na sigurno u iščekivanju presude.

Od početka sudskog procesa otkrivene su značajne DNK veze između Karbatove legalne djece i one začete uz pomoć njegove klinike, a sud je presudio da su interesi onih koji žele da znaju jesu li doktorovi potomci važniji od interesa njegove supruge i nasljednika.

Ako je zaista upotrebljavao svoju spermu, bez da je to objavio, njegova udovica i nasljednici ne mogu da tražie da njegova anonimnost bude poštovana, rečeno je na sudu. A dosadašnji testovi pokazali su visok nivo sigurnosti da je 47 djece začeto doktorovom spermom.

U Hlandiji djeca koja su rođena uz pomoć sperme donora prije 2004. godine, kad je zakon promijenjen, nemaju pravo znati identitet biološkog roditelja. Međutim, u presudi je rečeno kako Karbatov slučaj ima poseban status zbog ilegalnih postupaka ljekara. Holandski zakon ograničava mogućnost začeća uz pomoć jednog donora sperme na 25.

 

Izvor:(Novosti.rs)

 Ostavite komentar: