Sjeverna Koreja želi da djeci “pokloni” slatkiše na Kimov rođendan – građani moraju da ih plate

Lokalne vlade u Sjevernoj Koreji zahtijevaju da građani plate sastojke slatkiša dok se zemlja trudi da ih proizvede na vrijeme za rođendan lidera Kim Džong Una, prenosi Radio Free Asia, citirajući dva neimonovana izvora.

Zvaničnici u nekim oblastima uveli su porez na svako domaćinstvo kako bi njihove vlade mogle da kupe sirove konditorske sastojke, kao što su brašno i šećer, rekao je za RFA jedan izvor iz provincije Sjeverni Pjongan.

Izvor je dodao da su porodice u nekim regionima zamoljene da doniraju jedno jaje kako bi se napravili slatkiši, što je dovelo do nestašice jaja u marketima.

Stanovnici Sjeverne Koreje nisu srećni zbog toga, rekao je izvor.

“Stanovnici su ljuti što vlasti uzimaju iz džepova ljudi u ovakvom trenutku kako bi napravili slatkiše za djecu, navodno od Kim Džong Una za njegov rođendan”, rekli su oni. Medij je prenio da je svaka provicnija odgovorana za proizvodnju i distribuciju slatkiša, prenosi Busines Insider.

Tradicija “rođendanskog slatkiša” datira iz vremena vladavine Kim Il Sunga, prvog vođe Sjeverne Koreje i djede Kim Džong Una, koji je umro 1994. godine.

Djeca dobijaju slatkiše 15. aprila, na rođendan Kim Il Sunga i 16. februara, na rođendan Kim Džong Ila.

Rođendan trenutnog lidera Severne Koreje, Kim Džong Una, pada 8. januara.

Prošlog aprila porodice su počele da prodaju poklone koje su dobile za rođendan Kim Il Sunga, prema Daily NK, pošto se zemlja suočava sa razornom krizom hrane za koju je čak i Kim priznao da je “napeta”.

Ostavite komentar: