Sindrom toksičnog šoka: Manekenka nakon upotrebe tampona izgubila obje noge FOTO

Manekenka Loren Vaser (33) je zbog sindroma toksičnog šoka nakon upotrebe tampona izgubila obje noge, ali se nije predala.

Njoj je sa 24 godine zbog sindroma toksičnog šoka nakon upotrebe tampona izgubila najprije jednu, a potom i drugu nogu.

Proizvod koji koristi ogroman broj žena potrencijalno nosi sa sobom rizike koji su izlistani i na samoj kutiji, međutim, većina ih ignoriše. I Loren je, a onda se dogodio scenario koji nije zamišljala ni u najgorim noćnim morama.

Njen život se okrenuo naglavačke, ali je iz svega izašla jača nego ikada prije. Ipak, iza nje je dug put i danas, ne samo što je jedna od najuspješnijih manekenki, već i na sve načine pokušava da digne svijest o proizvodima za menstruaciju, kako nijedna žena više ne bi morala da prolazi ono što je ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lauren Wasser (@theimpossiblemuse)

“Našli su me bez svijesti kod kuće, imala sam temperaturu skoro 42, bubrezi su mi otkazali. Imala sam dva srčana udara i dato mi je samo jedan posto šanse da preživim. Kada sam nedjelju i po kasnije stavljena na aparat za održavanje života, bila sam puna tečnosti, imala sam 90 kg, kosa mi je bila toliko umršena da su mi glavu obrijali, a noge su mi bile crne sa gangrenom. Tek kada sam čula da medicinska sestra govori da će morati da amputiraju mladu ženu, shvatila sam da govori o meni. Otišla sam iz bolnice tri mjeseca kasnije u invalidskim kolicima i vratila se kući, šokirana, pokušavala sam da se pomirim sa svojom novom realnošću. Osam mjeseci sam se vozila u kupatilo i sjedila na stolici pod tušem vrišteći na Boga, pitajući se zašto i kako se to dogodilo. Nisam mislila da ću ponovo biti voljena, nisam mislila da ću biti poželjna – definitivno nisam mislila da će me modni svijet ikada prihvatiti”, rekla je za Vog, a prenosi Wanted.

Istakla je da je imala i suicidne misli, vikala je na Boga, ali je riješila i da krene naprijed:

“Znala sam da moram da stvorim nešto što se uklapa u moj identitet. Oduvijek sam voljela zlato, pa sam odlučila da od svojih nogu napravim nakit, da svjesno napravim nešto što ljudi gledaju i čime su fascinirani. Rezultat je, vjerujem, nešto blisko umjetnosti”.

Za ovaj časopis je takođe govorila o svojim iskustvma sada kada izađe na reviju:

“Kao vitez u sjajnom oklopu: tako sam se osjećala kada sam zatvarala Luj Viton reviju u San Dijegu prošlog maja. Dok je sunce zalazilo iza prelijepog, brutalističkog Salk Instituta, bacajući duge sijenke na betonsku pistu, izašla sam u srebrnom kaputu do poda – noge su mi bile zlatne poput ranog večernjeg svjetla, svjetlucale su ispod metalik šortsa – predvodeći put za armiju modela iza mene”.

Loren je prava senzacija i danas sarađuje sa svim prestižnim brendovima, ali je naglasila da inkluzivnost nije došla sama od sebe i da se morala da bori da uspije u modnom svijetu.

Ostavite komentar: