Sasvim (ne)normalna pojava: Evo zašto pojedine žene plaču tokom seksa

22.02.2024. | 12:23

Nije rijetkost da neko zaplače tokom ili nakon seksa. Možda ste i vi plakali, ili je možda vaš partner plakao „kao kišna godina“, a ništa niste razumjeli… Međutim, stručnjaci tvrde da je to sasvim normalno.

Еkspertkinja za brak i porodicu, Rejčel Rajt, tvrdi da je ovo način na koji nam tijelo govori da ima previše emocija. Bilo pozitivno ili negativno.

„Plač je emocionalno znojenje, ali mnogi misle da to ‘znojenje’ dolazi u neprijatnom trenutku”, objasnila je Rajt i navela razloge zbog kojih žene najčešće plaču tokom ili poslije seksa.

1. Hormoni bjesne

Trudnoća, PMS ili neki treći razlog? Nije važno u kojoj ste tačno fazi života, ali ako se radi o hormonskim promjenama, nemojte se iznenaditi ako se rasplačete tokom reklame za zimske gume jer ste se sjetili da ste zaboravili da promijenite gume na svom limenom ljubimcu. Ili ako ste usred seksa sa svojim partnerom. Sve je to normalno.

2. Pijani ste

Da li vam je potrebno dodatno objašnjenje za ovo?

3. Osjećate nevjerovatnu bliskost sa svojim partnerom

Da, ovo takođe može biti razlog za suze. Ponekad ne postoje riječi koje bi dovoljno dobro opisali vašu vezu, a to je dovoljno dobar razlog da pojedinci puste poneku suzu. U stvari, to je način na koji tijelo pokazuje emocije, a tokom seksa se oslobađa oksitocin, koji promoviše vezu, povjerenje i empatiju, tako da suze više ne zvuče tako nelogično, zar ne?

4. Tugujete ili vas je situacija podsjetila na nešto ružno

Ako je član porodice ili neko sa kim ste bili bliski nedavno preminuo, nemojte se iznenaditi ako plačete tokom seksa.

Isto važi i ako seksualne odnose povezujete sa negativnim trenucima u životu.

5. Boli (na dobar ili loš način)

Bolan seks može izazvati plač, pa bi bilo dobro razmisliti o korišćenju lubrikanta. Međutim, ako se ovaj bol javlja pri svakom snošaju, umjesto da plačete svaki put, trebalo bi da zakažete pregled kod ginekologa. Međutim, seks ponekad može biti bolan na dobar način. To jest, može pružiti zadovoljstvo.

„Fizički bol i zadovoljstvo aktiviraju isti dio mozga, tako da je moguće da plačete od bola i zadovoljstva u isto vrijeme“, objasnio je Rajt.

6. Osjećate stid ili krivicu

Neke žene su priznale svojim terapeutima da osjećaju da ne zaslužuju zadovoljstvo.

„One misle da ako su majke, treba da se fokusiraju na svoju djecu, a ne na svoje zadovoljstvo. To je pogrešno. Prvo morate da se brinete o sebi, da biste mogli da brinete o drugima. Ako vas je sramota zbog seksualnog odnosa aktivnost uopšte, onda treba da istražite o čemu se radi van spavaće sobe“, kaže terapeut.

Oznake: Žene