Ručak na vrhu nebodera: Nova atrakcija za sve koji žele da budu kao sa čuvene fotografije

Njujork je dobio novu atrkaciju za sve one koji žele da ovjekoveče novo pomalo zastrašujuće iskustvo i da se na tren osjete kao radnici sa jedne od najčuvenijih crno-bijelih fotografja na svijetu, one iz 1932. godine – “Ručak na vrhu nebodera” koja je i simbol Velike jabuke.

“Greda ili nosač” nalazi se na 69 spratu Rokfeler centra, na vidikovcu – Top of the Rock, a cena, uz poruku, ”vidimo se na vrhu” nešto je viša od 40 dolara.

Naziv atrakcije nastao je kao podsjećanje na čelični nosač ovjekovečen na jednoj od najpoznatijih fotografija – simbola Njujorka.

Na fotografiji koja važi za jednu od najprepoznatljivijih 20. veka, 11 muškaraca ruča sjedeći na čeličnom nosaču na vrhu još nedovršenog Rokfeler centra na visini koja oduzima dah – na 69 spratu. Ispod njihovih nogu vidi se Menhetn, uključujući i Central park.

Atrakcija nazvana – greda – čelični nosač okreće se kako bi posjetioci iskusili novo iskustvo i novi pogled na Njujork, prenijeli su američki mediji.

Istovremeno na nju može da sjedne sedam ljudi. Greda se potom diže na 3,5 metra i okreće za 180 stepeni pružajući mogućnost turistima i Njujorčanima da sa više od 260 metara vide Menhetn – Hadson, Central park.

Na postu ispod, listajući na desno, možete vidjeti kako atrakcija izgleda.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rockefeller Center (@rockefellercenter)

Posjetioci navode da bez obzira na mnogostruke sigurnosne mjere ipak ostaje osjećaj straha i divljenja za sve te hrabre radnike koji su gradili Rokfeler centar, posebno kada se sete da su skoro vijek ranije to činili bez neke posebne zaštitne opreme.

Fotografija napravljena 20. septembra 1932. godine, 12 dana kasnije je objavljena u nedjeljnom izdanju ”Herald tribjuna”, kao kako se pretpostavlja, reklama za novi impresivni neboder.

“Ručak na vrhu nebodera”, vrlo brzo je postao i simbol nade za naciju koja se bori, ali i personifikacija 250.000 radnika koji su u vreme Velike depresije, kako navodi arhivar Rokfeler centra, gradili simbole Njujorka bez mnogo zaštitne opreme.

“Zbog svega toga, ali dobre plate, bili su spremni i da umru”, kako je navedeno u knjizi Džona Razenberga “Visoki čelik, Hrabri ljudi koji su gradili najveličanstveniji neboder u svijetu”.

Ostavite komentar:

88nnd4crj7