Roditelji nisu djetetu odredili pol – nakon četiri godine samo je odlučilo šta će biti

Doktorka Klaj Majers i njen suprug Brent dobili su dijete prije četiri godine.

Ono što je u ovoj priči nesvakidašnje je to da su odlučili da mu neće odmah odrediti pol. Nazvali su dijete Zumer, pol nisu otkrivali ljudima koji to ne treba da znaju. Donijeli su odluku da puste da se njihovo dijete kako bude raslo odluči da li je muško ili žensko.

“Koristili smo rodno neutralne zamjenice sve dok dijete nije moglo samo da nam kaže šta mu/joj najbolje odgovara. Zumer i dalje uči i istražuje pol bez stereotipnih očekivanja ili ograničenja”, objašnjava Majers.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kyl Myers, PhD (@kyl_myers)

Dr Klaj vjeruje da je pol samo odluka pojedinca, a da to što smo postali rođenjem ne mora ništa da znači. Zumer je oko četvrtog rođendana počeo da se predstavlja kao dječak, ali obično koristi rodno neutralne izraze kao što su “dijete” ili “rođaci” umjesto “brat i sestra”.

“Zumer odjeću i igračke bira prema onome što voli i želi, a pritom ne obraća pažnju na rodne granice koje su stvorili marketinški timovi”, pojasnila je Klaj te dodala da postoje primjeri uznemiravanja putem interneta i neprijatnih komentara od strane nepoznatih ljudi, ali većina ih ipak podržava.

Klaj vodi blog putem kojeg pruža izvore informacija o rodno kreativnom roditeljstvu za odrasle i djecu, pišu novosti.rs.

Ostavite komentar: