Putujući Hrvatskom slučajno se povezao na BiH mrežu: Šokirao se iznosom računa

Splićanina koji je putovao vozom iz Zagreba prema Splitu šokirala je obavijest o velikom iznosu računa koji je dosegao “surfajući” internetom.

Naime, nije znao da se njegov mobilni automatski konektovao na mobilnu mrežu operatera iz BiH, a s obzirom na to da mu je veza za prenos podataka bila uključena, račun je dosegao čak 604 kune (oko 163 KM).

Kako je ispričao za portal Dalmacija Danas, obavijestio je operatera da ne želi platiti račun jer se nalazio na hrvatskoj teritoriji, nije dobio obavještenje o promjeni mobilne mreže te nije tražio ukidanje limita (koji je ranije bio na 190 kuna).

U HT-u kažu da su mu poslali SMS da je u romingu, ali ga je korisnik dobio 14 minuta kasnije. Uz to, oštećeni korisnik kaže i da mu je agent Bonbona prije dva mjeseca uključio ograničenje potrošnje za roaming na 190 kuna, ali se to, ne zna se kako, resetovalo. Čudno mu je i to da je bio u romingu, a nije bio u inostranstvu nego 12 kilometara od granice sa BiH, na teritoriji Hrvatske i to osam kilometara sjeverno od Knina.

Srećom iz Bonbona su mu stornirali taj dio računa, a HAKOM pojašnjava da niti jedan korisnik koji dobije informaciju o prelasku na roming sa zakašnjenjem krivicom operatera, nije dužan snositi moguće troškove do trenutka dobijanja poruke.

Iz HAKOM-a takođe savjetuju postavljanje uređaja ručnog odabira mreže kako bi se izbjegle slične neugodnosti.

“Korisnik može zatražiti potpunu zabranu usluga rominga od svog operatera, a isto tako samostalno može u podešavanjima telefona isključiti ili usluge za prenos podataka u cijelosti (preporučljivo) ili samo roming za podatke i tako onemogućiti bilo kakav prenos podataka ako je mobilni povezan na stranu mrežu”, dodaju.

Ostavite komentar: