Prvi slučaj u svijetu: Zviždalo mu u gaćama, doktori u šoku

Taj dan bio je kao noćna mora, prepričavao je kasnije 72-godišnji neimenovani muškarac iz SAD-a čudne zvukove koji su dopirali iz njegovih genitalija. Strah i panika su se uvukli u njega, problijedio je.

U Hitnu pomoć je dojurio bez daha, natečenog lica. Ljekari su ga gledali u čudu. Kasnije su u stručnom časopisu American Journal of Case Reports napisali da je on prva osoba na svijetu sa ‘zviždećim skrotumom’.

Poslali su ga odmah na rentgen kako bi odgonetnuli neobično strujanje vazduha u njegovom organizmu. Snimak grudnog koša pokazao je da ima prekomjernu količinu vazduha zarobljenu u tijelu. To je na kraju uzrokovalo kolaps pluća što za posljedicu može imati trajno oštećenje funkcije srca i pluća, i čak dovesti do smrti, prenosi “24sata.hr”.

Istraživali su dalje tijelo nesretnog muškarca pa napokon otkrili izvor problema. Bila je to otvorena rana na lijevoj strani skrotuma zaostala nakon operacije testisa.

Muškarac je brzo nakon dijagnoze završio u dubokoj narkozi.

Ljekari su mu u grudi umetnuli dvije plastične cijevi kroz koje je višak vazduha izašao iz njegovog tijela.

“Bio je sav natečen, a stanje mu se dodatno pogoršavalo. Određena količina vazduha bila je zarobljena između njegovih pluća i zida prsnog koša, i stalno se povećavala”, ispričao je dr Brant Bikford koji je vodio ovaj slučaj.

Srećom, njegova pluća su se vratila u normalu tri dana nakon zahvata i pušten je kući u dobrom stanju.

Ipak, ljekarima nije jasno kako je vazduh ostao toliko dugo zarobljen u skrotumu (to stanje se inače naziva – pneumoscrotum).

Trajalo je to dvije godine što je po ljekarima ‘nenormalno puno vremena’.

Inače, pneumoscrotum je rijetko stanje u kojem vazduh ostaje zarobljen u skrotumu. U medicinskoj literaturi opisano je samo 60 slučajeva. Budući da vazduh ne može izaći kroz tjelesne otvore, ovakav poremećaj zahtijeva ljekarsku intervenciju, prenosi “New York Post”.

Ostavite komentar: