Pronašli ostatke ptice stare oko 46.000 godina

Smrznutu i zakopanu pticu pronašli su lovci na fosile na sjeveroistoku Sibira. Tim stručnjaka Prirodnjačkog muzeja u Švedskoj utvrdio je da su ostaci ptice stari oko 46.000 godina.

Istraživači sa Univerziteta Stokholm i švedskog Prirodnjačkog muzeja analizirali su smrznutu pticu i utvrdili da se radi o ženki planinske ševe (Eremophila alpestris) koja je letjela prije 44.000 do 49.000 godina.

Istraživači su svoja otkrića objavili u časopisu Communications Biology.

U studiji je navedeno da je perje ptice i dalje boje uglja, iako je stara mnogo hiljada godina. Leš ptice je izuzetno dobro očuvan, jer je bio smrznut.

Klimatske promjene dovele su do novih podvrsta

Međutim, većina primjeraka ove vrste smrznutog tkiva podstiče od velikih sisara, navodi se u studiji. Istraživači kažu da nisu vidjeli nijednu smrznutu pticu iz naslaga kasnog pleistocenskog permafrosta.

U izjavi za Si-Bi-Es njuz, istraživač Nikolas Duseks rekao je da uzorak ptica može pomoći naučnicima da shvate kako se razvijaju podvrste.

Istraživanje je pokazalo da je ptica predak dvije podvrste ševa koje žive danas, jedna u sjevernoj Rusiji, a druga u mongolskim stepama.

„Otkriće ukazuje na to da su klimatske promjene koje su se dogodile na kraju ledenog doba, dovele do formiranja novih podvrsta“, istakao je Dalen.

„Za stanje očuvanosti ptice zaslužna je i hladnoća permafrosta, koja je sačuvala ovaj primjerak u dobrom stanju s obzirom na krhkost. Na leš se taložila i prljavština, pa je sačuvan u stanju sličnom kao i kada je ptica uginula“, istakao je Duseks.

Sljedeća faza istraživanja uključuje sekvencioniranje čitavog genoma ptice, koja treba da otkrije više o njenoj vezi sa današnjim podvrstama.

Istražuju se i druge vrste životinja

Planinska ševa je otkrivena na istom mjestu gdje i zamrznuti pas star 18.000 godina, koga proučava isti tim stručnjaka.

Istraživanje takođe pomaže naučnicima da saznaju više o ekosistemima u posljednjem ledenom dobu. Dugoročna nada istraživača je da mapiraju cjelokupni genom i uporede ga sa genima svih podvrsta.

Novi Centar za paleogenetiku Univerziteta u Stokholmu pomaže naučnicima u sprovođenju ovog istraživanja. Tamo imaju pristup drugim praistorijskim primjercima poput mladunca pećinskog lava poznatog kao Spartak i djelimično očuvanog vunenog mamuta. Oni takođe rade na utvrđivanju da li je štene staro 18.000 godina dogor vuk ili pas.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: