Pronašao poruku u boci staru 50 godina: “Želimo vam dobro zdravlje i dug život”

Stanovnik Aljaske koji je krenuo da skuplja drva za zimu pokupio je neočekivano nešto sasvim drugo, 50 godina staru poruku u boci.

Tajler Ivanof pronašao je u boci pisamce napisano na ruskom, pa je na svom Facebook profilu pozvao upomoć poznavatelje tog jezika da mu prevedu sadržaj poruke, objavio je BBC.

Pokazalo se da je pisamce napisao mornar s ruskog broda Sulak 1969. godine. Priču o pronalasku objavili su ruski mediji, koji su ušli u trag autoru pisma, kapetanu Anatoliju Bocanenku.

Po rečima Ivanova, tražio je drva za ogrev tridesetak kilometara zapadno od svog sela Šišmarefa kada je naišao na bocu s čepom od pluta.

– Morao sam da upotrijebim priličnu snagu. Upotrijebio sam i zube kako bih ga izvukao. Boca je iznutra i dalje bila suva i mirisala je na vino ili nešto slično, ustajali alkohol. Poruka je bila suva – izjavio je Ivanov za list The Nome Nugget.

Njegova molba za pomoć na FB urodila je plodom pa je ova poruka “dešifrovana”:

– Srdačan pozdrav! S glavnog broda ruske dalekoistočne flote VRXF Sulak. Pozdravljam vas koji pronađete ovu poruku i pozivam da se javite na adresu Vladivostok-43 BRXF Sulak cijeloj posadi. Želimo vam dobro zdravlje i dug život, kao i sretnu plovidbu. 20. juna 1969. godine.

Kada je kapetan Bocanenko, sada 86-godišnjak, doznao za pronalazak poruke, suze radosnice grunule su mu na oči.

– Izgleda kao moj rukopis. Sigurno! Istočna trgovinska ribarska flota – kazao je za rusku tv stanicu Rosia 1.

I found a message in a bottle today. Any friends that are Russian translators out there?

Gepostet von Tyler Ivanoff am Montag, 5. August 2019

 

Kapetan Bocanenko nadgledao je gradnju broda Sulak 1966. te zaplovio na njemu 1970. godine.

Pronalazač poruke u boci Ivanof kazao je da je “kul” kako je mala poruka izrasla u cijelu priču dodavši da će razmisliti o tome da i sam napravi nešto slično i jednoga dana uputi poruku u boci.

– To je nešto što bih vjerovatno mogao da napravim s mojom djecom u budućnosti. Samo poslati poruku u boci i vidjeti kuda će dospjeti.

 

Izvor:(B92)Ostavite komentar: