Pronađeno savršeno očuvano tijelo medvjeda staro skoro 40.000 godina

Ruski naučnici otkrili su u Sibiru savršeno očuvana tijela pećinskog medvjeda i mladunčeta, čija se starost procjenjuje na čak 39.000 godina.

Do sada su inače pronalažene samo kosti pećinskih medvjeda, praistorijskih vrsta ili podvrsta koje su živjele u Evroaziji, u periodu od prije 300.000, do prije 15.000 godina.

Dva otkrića, pronađena na odvojenim lokacijama, ruski stručnjaci okarakterisali su kao otkrića od svjetskog značaja.

Tkivo odraslog pećinskog medvjeda (ursus spelaeus) bilo je sačuvano desetinama hiljada godina, naučnike ohrabruje u namjerama da „ponovo oživje izumrlog runastog mamuta“.

„Ovo prvo i jedino otkriće ovakve vrste, to je cijelo tijelo medvjeda sa tkivima. Potpuno je očuvan, sa svim unutrašnjim organima na mjestu. Fotografije pokazuju da je njuška medvjeda skoro netaknuta. Ranije smo pronalazili samo lobanje i kosti“, rekla je naučnica dr Lena Grigorijeva.

Inače, ostatke životinja su pronašli stočari a analiziraće ih naučnici Ruskog sjeveroistočnog saveznog univerziteta u Jakutsku, koji u prvom planu imaju istraživanja izumrlih runastih mamuta i nosoroga.

Strani naučnici biće pozvani da se pridruže studiji, rekla je dr Grigorijeva.

„Potrebno je izvršiti radiokarbonsku analizu da bi se utvrdila tačna starost medvjeda“, rekao je dr Makim Čeprasov, viši istraživač iz laboratorije Muzeja mamuta u Jakutsku, prenosi RTS.

Za sada se vjeruje da je tijelo odrasle jedinke staro između 22.000 i 39.500 godina.

Naučnici u Jakutsku – najhladnijem gradu na svijetu, otkriće više detalja o mladunčetu koje je pronađeno u sloju leda u Jakutiji.

Posljednjih godina, sa otapanjem leda u Sibiru, zabilježena su velika i sve češća otkrića tijela izumrlih životinja.

 

 

Ostavite komentar: