Prodao sliku veliku kao dva fudbalska igrališta: Cijena 52 miliona evra

Platno britanskog umjetnika Sache Jafrija, veliko poput dva fudbalska igrališta, prodano je za oko 52 miliona evra, a prihod od prodaje namijenjen je dječjim humanitarnim organizacijama, piše BBC.

Veliko platno od 1600 četvornih metara Jafri je slikao osam mjeseci u napuštenoj hotelskoj plesnoj dvorani u Dubaiju. Planirao ga je prodati u 70 dijelova, no francuski biznismen Andre Abdoune kupio je čitavo platno.

Cijena sliku svrstava među najskuplja platna na svijetu jednoga živog autora prodana na aukciji.

Jafri je rekao da sav novac od prodaje slike, a riječ je o 45 miliona funti, ide organizacijama Dubai Cares, Unicefu, Unescou i zakladi Global gift za pomoć siromašnoj djeci zemalja poput Brazila, Indije, Indonezije i Južne Afrike.

Četrdesetčetverogodišnji umjetnik iz Londona nadao se da bi mogao zaraditi oko 35 miliona evra, a BBC-ju je rekao da je “oduševljen” što je ta svota gotovo udvostručena.

Jafri je svoj projekt započeo tako što je djeci iz cijelog svijeta uputio poziv da mu pošalju vlastite slike koje odražavaju što osjećaju za vrijeme pandemije. Odgovor mu je stigao od djece iz 140 zemalja. Iskoristio ih je kao nadahnuće za jedinstveno djelo.

“Bio sam u dubokome meditativnom stanju. Pregledao sam sve dječje radove. Slikam iz podsvijesti, ništa nije planirano, nema skica, nije bilo crteža. Doslovno sam izlijevao boje, a potom sam stavljao još jedan sloj, pa još jedan i još jedan…, dok se nije dogodilo nešto čarobno”, rekao je.

Ostavite komentar: